Vjenčanjem okončana svađa dva sela duga 300 godina

Sela Vušan i Juepu u kineskoj provinciji Fudžijan razdvaja rječica koja je šira malo više od metra, ali međusobna netrpeljivost trajala je duže od 300 godina dok se dvoje mladih sa “zaraćenih” strana nisu zaljubili i vjenčali u tajnosti.

mještani dva sela su vijekovima imala neobičnu tradiciju koja je zabranjivala ljudima da se vjenčaju sa osobom iz sela preko puta rijeke.

– Niko ne zna kada je tačno počela zabrana vjenčavanja sa mještaninom drugog sela. Znamo samo da smo se više od 300 godina svađali zbog prava na korišćenje vode – rekao je sekretar Komunističke partije u Vušanu Vang Hongdong.

Svađa je vremenom prerasla u kletvu prema kojoj brak sa osobom iz rivalskog sela može da vodi samo ka nesreći. Rivalitet je prenošen sa generacije na generaciju.

– Prije 40 godina ponovo su krenule svađe između sela, ali se vremenom situacija polako smirivala. Posebno je mirno posljednjih deset godina. Počeli smo zajedno da izgrađujemo fabriku cipela, a mlađi se sada lijepo slažu – dodaje Hongdong.

Mještanima sela i dalje je bilo zabranjeno da se vjenčavaju sa stanovnikom suprotnog sela i to se poštovalo sve dok se prije tri godine djevojka iz Juepua nije zaljubila u mladića iz Vušana.

– Njihove porodice su čvrsto vjerovale u kletvu i protivile su se njihovom braku – zaključuje Hongdong.

Mladić i djevojka su se ipak vjenčali, ali su bili primorani da napuste Fudžijan i preselili su se u provinciju koja je od njihove udaljena oko 1.500 kilometara. Ipak su se 2015. godine vratili u svoja sela da proslave brak u mladoženjinoj kući, ali se mladini roditelji nisu pojavili na proslavi.

Na kraju su mještani oba sela prestali da vjeruju u kletvu kada je djevojka rodila dva prelijepa dječaka. Kako bi zvanično obilježili pomirenje i ulinuli zabranu brakova, dva sela su organizovala ceremoniju kojoj su prisustvovali budistički i komunistički zvaničnici, a okupila je oko 500 ljudi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*