VIDEO: Novi „pežo“ uzlijeće sa Titovog aerodroma

Novi “pežo 508” promovisan je na tržištu BiH, više detalja o automobilu biće poznato narednih dana, a fokus je trenutno na promotivnom spotu koji je nastao na napuštenom aerodromu nekadašnje JNA “Željava” kod Bihaća.

Spot je kreirala agencija “BETC Paris” koja je angažovala poznatog kompozitora i pijanistu Žan-Filip Rio-Pija, koji je radio na velikim holivudskim filmovima.

Agencija I muzičar su sastavili prvo klavirsko djelo napisano tako da ga interpretira automobil “pežo 508” i to na najvećem notnom zapisu na svijetu – pisti aerodroma “Željava”.

Tokom šest mjeseci rada s inžinjerima, tehničarima i muzičarima nastalo je 190 nota na 1.890 metara piste, odnosno uveličane replike notnog zapisa.

Uz sistem laserskih senzora koji reaguje na varijacije u boji i obliku, povezanim sa MIDI jedinicom (elektronski interfejs koji se koristi pri komponovanju ili obradi muzike) u automobilu, svaki put kada vozilo pređe preko note, aktivira se odgovarajući zvuk iz originalne kompozicije. Prelazeći preko nota u pravom ritmu, novi “pežo 508” reinterpretira muziku koju je napisao Rio-Pija.

– S kilometrima prolaza izdubljenih u planini i pet pisti, vojna baza “Željava” bila je lokacija iz snova za eksperiment kakav niko dosad nije pokušao – rekao je režiser Džon S. Park koji je potpisao spot nazvan “The Score”.

Članovi simfonijskog orkestra koji su muzikom ispratili automobil na aerodromu koji je bio jedan od ponosa vlasti i vojske Josipa Broza Tita došli su iz Slovenije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*