U 63. godini saznao ko mu je otac i postao milioner

Ruben Huan Vaksez je u 57. godini radio u hotelu na primorju kod Buenos Ajresa kada mu je gost prišao i rekao mu da je identičan bivšem šampionu Formule 1 Huanu Manuelu Fanđu.

Gost mu je rekao i da bi Fanđo, koji je umro 1995. godine, mogao da ima dijete otprilike Rubenovih godina i da bi trebalo da provjeri da li je on zaista njegov sin. Taj razgovor dogodio se nekoliko godina nakon smrti vozača kojeg mnogi i dalje smatraju za najboljeg svih vremena. Fanđo je pet puta bio šampion Formule 1, što je rekord koji je decenijama kasnije oborio samo Mihael Šumaher.

Rubenov život u Pinamaru, oko 350 kilometara jugoistočno od Buenos Ajresa, nije bio ni blizu glamuraoznog. Nakon što je tokom devedesetih godina prošlog vijeka izgubio posao u željeznici, Ruben je počeo je da radi u hotelu na primorju. Kao čovjek skromnog porekla nije mnogo nade polagao u to da mu je Fanđo zaista otac, ali je majku Katalinu Basili pitao šta misli o tome.

Njena prva reakcija je bila negiranje. Ipak, pet godina kasnije, kao udovica od skoro 90 godina pozvala je sina da mu kaže istinu – on je bio plod zabranjene ljubavi, čovjek koji ga je odgajio zapravo nije bio njegov otac. Basili i Fanđo su imali aferu tokom četrdesetih godina prošlog vijeka u trenutku kada je njen odnos sa mužem na neko vrijeme zahladnio i ostala je trudna.

– Jedina stvar zbog koje žalim jeste što nikada nisam živio sa njim, ali osim toga, jednostavno sam ponosan i oduševljen – rekao je Ruben.

Kao dijete je pomišljao da ga nešto povezuje sa Fađom. Poput svog heroja iz svijeta trka, i on je rođen i odrastao u Balkarceu. Kao tinejdžer, čak ga je pitao za posao.

Nakon saznanja ko mu je ota , Ruben je potražio savjet advokata, dok je njegova majka odlučila da pomogne sinu i zvanično ga upisala kao Fanđovog sina. Pravna bitka je počela, a ona ju je pomno pratila sve do smrti 2012. kada je imala 103 godine.

– Kada je ušao u moju kancelariju i rekao da je Fanđov sin, nisam uopšte posumnjao. Jednostavno su bili isiti – kaže Rubenov advokat Migel Anhel Pieri.

U tom trenutku Ruben je imao 63 godine i ušao je u pravnu bitku koja je trajala narednih trinaest. Prvi korak je bio dobijanje DNK dokaza i odobravanje ekshumacije Fanđovog tijela, a proces je počeo 2015. godine. Dvije godine su bile potrebne za dokazivanje očinstva, a kada je DNK nalaz potvrdio poklapanje Ruben je promijenio ime u Ruben Huan Fanđo.

Tokom istrage ispitano je apsolutno sve , a stručnjaci iz SAD analizirali su čak i Rubenov glas i upoređivali ga sa Fanđovim.

– Čak im i glasovi zvuče slično – navode Rubenovi advokati.

Posljednja prepreka bila je osigurati Rubenova prava kao nasljednika Fanđovog bogatstva procijenjenog na više od 50 miliona dolara. Prema presudi, novi nasljednik ima pravo na sve prihode od reklamiranja ili oglašavanja u kojima se koristi ime njegovog oca.

– Bila je ovo duga trka, duga bitka, ali kada sam shvatio da sam Fanđov sin, nisam oklijevao, niti imao bilo kakve sumnje o očinstvu. Bio sam oduševljen što je moj pravi identitet priznat i što sam sin trkačke legende, čovjeka koji je pet puta bio šampion Formule 1 – rekao je Ruben koji sada ima 76 godina i postao je milioner.

Fanđo je van staza vodio diskretan život i nikada nije imao djece. Međutim, DNK testovi potvrdili su da Ruben zapravo ima četiri godine starijeg polubrata Oskara Fanđa. On je u mladosti bio vozač Formule 3. Zapravo, on i njegova majka živjeli su sa trkačkim šampionom, alo tek je sada zvanično promjenio ime.

Oskar i Ruben jedan drugog nazivaju bratom, iako su se upoznali kada su obojica već prešli sedamdesetu. Njih dvojica trenutno putuju kroz Evropu i uživaju. Prema riječima njihovih advokata, Ruben i Oskar su jedini zvanično priznati Fanđovi nasljednici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*