Prijedorčanka u borbi za mis Amerike

Titulu najljepše djevojke američke savezne države Ajdaho ponijela je dvadesetjednogodišnja Tea Draganović, čiji su roditelji porijeklom iz Donje Ljubije kod Prijedora.

Ona je pobijedila na takmičenju za mis Ajdaha i predstavljaće ovu saveznu državu na izboru za najljepšu djevojku SAD.

Draganovićeva je prvo dijete iz braka Edgara i Enise Draganović, koji su kao izbjeglice tokom rata u BiH stigli u SAD, a pored nje ovaj bračni par ima i mlađeg sina.

– Presretni smo zbog uspjeha naše kćerke, nismo mogli ni zamisliti da bi se nešto takvo moglo dogoditi, a desilo se. Ponosni smo na nju, jer ona je divno stvorenje, kako u odnosu prema porodici, tako i okolini – kažu sretni roditelji.

Draganovići žive u Bojziju, glavnom gradu države Ajdaho, gdje je Tea nedavno s velikim uspjehom okončala studij medicine, te odlučila da u naredne dvije godine dodatno usavrši zanimanje kojim će se baviti. Kaže da su je prijatelji nagovorili da se prijavi za izbor najljepše djevojke, ali da se nije nadala pobjedi.

– Vjerujte, ovom takmičenju se u Americi poklanja velika pažnja. U posljednje vrijeme neprestano me zovu novinari i fotoreporteri, gostujem u televizijskim emisijama i nekada to zna biti iscrpljujuće. Ono što predstoji je takmičenje za mis SAD i trenutno su u toku dvosedmične pripreme na kojima se družim s drugim djevojkama koje su izabrane za najljepše u svojim državama. Pripreme su veoma naporne jer se mnogo putuje i ispunjene su brojnim sadržajima i obavezama – kaže Draganovićeva.

Njen hobi i velika ljubav je folklor, kojim se bavi još od pete godine, a trenutno je trener folklorne sekcije u Bojziju i okuplja ljude s prostora BiH koji žive i rade u tom gradu. Tea kaže da nije zaboravila korijene i da s roditeljima svake druge godine dolazi u zavičaj gdje provodi po nekoliko sedmica.

– Ponosna sam na podneblje i kulturu kojoj pripadam, a ono što posebno volim i cijenim je upoznavanje tradicije i običaja drugih naroda”, kaže Draganovićeva. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*