Oni su braća i najpametnija djeca na svijetu

Klareta Kimp je na prvi pogled sasvim obična majka dvojice sinova, ali oni nisu obični, već čuda od djece.

Jedan diplomirao sa 14 godina, a drugi je sa 11 upisao srednju školu. Stariji sin Karson je nedavno postao najmlađi diplomac Teksas Kristijan Univerziteta na kojem je diplomirao fiziku. Njegov mlađi brat Kanan sljedeće jeseni kreće na isti univerzitet gdje će studirati astrofiziku i inženjering.

Karson želi da doktorira, Kanan da bude astronaut, a njihova majka kaže da to zvuči impresivno. Ipak, oni su za nju samo djeca.

– Da, jesu pametni, ali to je samo jedan mali dio njihove ličnosti. Moji dječaci su obrazovani, ali i odgojeni poput odraslih osoba. Oni su vaspitani, i to mi je veoma bitno – kaže ona, dodajući da njeni dječaci rade sve što rade djeca njihovih godina.

Ipak, njihov briljantni um je ono što ih je dovelo u žižu interesovanja medija. Prije četiri godine Karson je kao desetogodišnjak primljen na univerzitet, ali je na predavanja krenuo sa 11 godina.

Kimpova kaže da je jednu sobu koja je bila prazna preuredila u učionicu prije nego što je Karson i prohodao. U početku se samo igrao tu. Kasnije, a kasnije je napravila učionicu sa klupama i tablom i Karson je odlazio u tu sobu kao da odlazi u školu.

– On je dijete koje je učilo sve, sa nevjerovatnim zanimanjem i uzbuđenjem. On jednostavno voli da uči. Već sa dvije godine znao je da čita, sa tri je počeo da uči matematiku, a sa pet gradivo iz osmog razreda – kaže ponosna majka.

Kimpova kaže da nije željela da među djecom razvija konkurentnost, pa Kanana nije gurala ranije u školu. On je išao u vrtić, zatim u redovnu školu, ali mu je u drugom razredu već bilo dosadno. Tada je Kimpova shvatila da je i on talentovan. Ispostavilo se da nisu konkurencija jedan drugom, već da se uzajamno pomažu. Nakon što završi svoje obaveze, Karson obavezno uči sa mlađim bratom.

– Mislim da su blagosloveni što imaju jedan drugog, jer tako dobro funkcionišu zajedno – kaže Kimpova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*