Najveća porcija ćevapa biće napravljena u kotorvaroškom komšiluku

Najveća porcija ćevapa u BiH biće napravljena u četvrtak u Travniku povodom dana te opštine, a biće održan i okrugli sto o teki “Brendiranje travničkog ćevapa u okviru brendiranja tradicionalne kuhinje BiH”.

Organizatori navode da će to biti prilika da se u Travniku sastanu eminentni stručnjaci iz oblasti kulinarstva i turizma, ali i da se iz kulturološke perspektive sagleda sva problematika u vezi sa ovim jedinstvenim jelom.

– BiH je prepoznatljiva u svijetu po mnogo čemu, ali kada spomenemo tradicionalna jela, malo je onih koji odmah ne pomisle na ćevape. Međutim, jedno od najvažnijih tradicionalnih jela nismo zaštitili. Za razliku od BiH, to su uradili Hrvatska i Slovenija te zasebno brendirali bosanske ćevape i uvrstili ih u gastronomsku ponudu – kazala je marketing menadžer ćevabdžinice “Hari” u Travniku Aldijana Dizdar.

Dodala je da ćevapi često osvajaju visoke pozicije na svjetskim top listama najboljih jela.

– Prednosti zaštite autohtonih proizvoda su brojne te su značajno marketinško sredstvo, s obzirom na to da geografske oznake donose vrijednost proizvodu koji tako postaje konkurentniji na tržištu. Stoga je krajnje vrijeme da neke od autohtonih proizvoda i specijaliteta, poput ćevapa, brendiramo da ih ne bi zbog neposjedovanja zaštitne oznake zaštitio neko drugi – naglasila je Dizdar.

Svi zainteresovani pozvani su da dođu u Travnik i uživaju u jedinstvenim ukusu i mirisu travničkih ćevapa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*