Ljekari ga proglasili mrtvim, rodbina spremala sahranu, a onda je oživio

Penzioner iz Lipnice u blizini Čačka Predrag Gostiljac (75) umalo da živ bude sahranjen, jer mu je ljekar čačanske hitne pomoći, umjesto detaljnog pregleda kada mu je pozlilo, samo pogledao beonjače i konstatovao smrt.

Da tragikomedija bude veća, kada su ljekari otišli, ožalošćena i šokirana rodbina je već, kako običaju nalažu, krenula da kupuje pogrebnu opremu da bi Predraga smjestila u kovčeg.

– Predragu je iz čista mira pozlilo u njegovoj kući. Sjedio je pored šporeta, grijao se i jeo neko voće. U tom ga je položaju njegov sin Milan ostavio kada je izašao iz kuće kako bi obavio poslove u domaćinstvu. Kada se vratio, pola sata kasnije, zatekao ga je u sjedećem stavu, opuštenih ruku uz tijelo i glave iskrivljene na jednu stranu. Odmah su pozvali Hitnu pomoć – priča Predragov zet Saša, koji suprugu ne može da smiri od šoka koji su svi zajedno preživjeli.

On kaže da je ljekar pregledao nepomičnog tasta, izjavio saučešće i izdao smrtovnicu.

– Članovi porodice su od tog trenutka počeli da javljaju rodbini tužnu vijest i da organizuju sahranu. Vrlo brzo kuću su ispunile komšije, a jedan od njih je šurjaku Milanu pomogao da Predraga sa stolice prebace na krevet, iznad kog se pali svijeća za pokoj duše. Sve se to odigravalo uz kuknjavu ženskih članova familije, koji su krenuli da oplakuju, ispostavilo se, živog čoveka – priča Saša.

Dok su se rodbina i komšije okupljali oko živog pokojnika, Saša, koji u tom trenutku nije bio u Lipnici, obavjestio je suprugu Maju da joj je otac umro, a na sebe preuzeo organizaciju sahrane i kupovinu pogrebne opreme.

U međuvremenu, u dvorištu u Lipnici se odigravala prava drama. Kada su naizgled mrtvog Predraga premještali sa stolice na krevet, nikome ništa nije bilo neobično. Međutim, poslije nekoliko trenutaka, njegov prvi komšija i kum Tomo Milutinović je primetio da se “mrtvacu” pomjera najpre stomak, a zatim i prst. Gotovo svi su u tom času pobjegli iz sobe, ali kum je bio priseban i odmah su ponovo pozvali Hitnu pomoć.

– Istog časa ga je kum pitao: “Predo, kako si”, a on mu je s kreveta odgovorio: “Nije baš najbolje, ali dobro sam” – kaže Saša, koji je u šoku, ali srećan što se njegov tast oporavio.

I ovog puta je ekipa Hitne pomoći, koja je izdala smrtovnicu za živog čovjeka, brzo stigla u selo.

– Hitna pomoć je ponovo došla i Predraga su odvezli u bolnicu. Čak je familiji i mahao dok su ga ubacivali u sanitet. Porodica je još u šoku, ali je najvažnije da je Predrag živ – zaključuje Saša.

U bolnici su rekli da je Predragovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće i da očekuju da će uskoro izaći na odjeljenje, gdje će moći da ga posjete rodbina i prijatelji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*