Izetbegović jedva završio Gimnaziju, sve dvojka do dvojke

Malo ko bi danas povjerovao da su Bošnjaci za svog političkog lidera odabrali čovjeka koji je u srednjoj školi bio jedan od najlošijih učenika i imao loše vladanje.

A upravo se to vidi iz svjedočanstva Bakira Izetbegovića koji je 1972. godine Gimnaziju “Pero Kosorić” u Sarajevu jedva završio dvojkom. Član Predsjedništva BiH i lider SDA u drugom razredu, od 13 predmeta, imao je osam dvojki, u trećem pet, u četvrtom četiri, a dvojkom je ocijenjen i na završnom ispitu.

Izetbegović je drugi razred završio s jedva dobrim uspjehom i prosjekom 2,53. Knjižica mu je bila puna dvojki, a u svjedočanstvu piše da je u drugom razredu imao dvojke iz srpskohrvatskog, engleskog i latinskog jezika, istorije, matematike, fizike, biologije, pa čak i likovnog. Trojke je imao samo iz geografije, hemije i tehničkog.

Sljedeće školske godine se za nijansu popravio, pa je stigao do prosjeka 2,83, da bi najbolji uspjeh postigao kao maturant sa više nego skromnih 3,16. U posljednjoj godini školovanja Izetbegović je dvojke imao i iz sociologije i filozofije. Izetbegović je za tri godine petice imao samo iz fizičkog i odbrane i zaštite.

Svjedočanstvo otkriva niz zanimljivosti i za današnje Izetbegovićeve političke stavove njemu potpuno neprihvatljive činjenice. Bio je to sasvim drugi Bakir, državljanin SFRJ, više Jugosloven nego Bosanac i učio srpskohrvatski jezik. I tu nije kraj, jer je rođen 28. juna – na Vidovdan i dan kada je Gavrilo Princip zajedno sa ostalim pripadnicima pokreta “Mlada Bosna” pucao na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda. Taj dan nekada je i Izetbegović slavio, a danas na Principa u Sarajevu gledaju kao teroristu, pa su čak uklonjene i njegove stope na mjestu gdje stajao u vrijeme atentata.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*