GALERIJA, VIDEO: Srbija dobila novu princezu, pogledajte kraljevsko vjenčanje

Filip Karađorđević danas se pred brojnim zvanicama vjenčao u Saobornoj crkvi u Beogradu sa Danicom Marinković koja je postala nova srpska princeza.

Ispred Saborne crkve okupio se veliki broj zvanica, ali i građana, koji su došli da vide prvo srpsko kraljevsko vjenčanje koje se u Srbiji održava nakon 100 godina. Vjenčao ih je patrijarh srpski Irinej, mladencima je kuma princeza Viktorija od Švedske, nasljednica švedskog prijestola, a kum je princ Petar.

Spektakularnom vjenčanju je prisustvovala i kraljica Sofija od Španije, od predstavnika vlasti došla je predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a prisutni su i ambasadori stranih zemalja među kojima i američki. Tu su i prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, mladoženjina braća princ Filip i Aleksandar, princeza Linda Karađorđević, princ Mihailo i princeza Ljubica, princeza Jelisaveta, a prisutan je i veliki broj članova evropskih kraljevskih porodica. Poslije crkvenog vjenčanja organizovan je prijem i večera na Belom dvoru na Dedinju.

Ovo je prvo srpsko kraljevsko vjenčanje poslije skoro 100 godina, tačnije od 1922. kada su se na istom mjestu vjenčali kralj Aleksandar i kraljica Marija.

Filip, drugorođeni sin princa Aleksandra Drugog Karađorđevića i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, rođen je u Ferfaksu u SAD 15. januara 1982. godine. Živio je u Virdžiniji do 1984. godine, a poslije toga je prešao u London, gdje se školovao. On je brat blizanac princa Aleksandra i drugi u liniji nasljeđivanja srpskog prijestola, poslije princa Petra. Unuk je kralja Petra Drugog i kraljice Aleksandre.

Njegova izabranica Danica kćerka je poznatog slikara Milana Marinkovića Cileta i Bebe Marinković. Rođena je 1986. u Beogradu, a u Parizu živi od 1992. godine. Danica je takođe slikarka, a u umjetničkim krugovima poznata je pod pseudonimom Dana Maar. Školovala se u Parizu gdje je studirala slikarstvo i slavistiku. U Londonu je završila magistarske studije grafičkog dizajna na koledžu umjetnosti i dizajna Čelsi pri Univerzitetu umjetnosti u Londonu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*