“Folksvagenom” se zabio u borbeni avion

Nesvakidašnja saobraćajna nesreća dogodila se u Ukrajini kada je “folksvagen turan” naletio na borbeni avion “MiG 29”.

Alkohol je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća, a to je pokazala i istraga ove nesreće kakva vjerovatno nikad prije nije zabilježena.

Do nje je došlo u ukrajinskom mjestu Vasilkivu nedaleko od Kijeva kada se vozač “folksvagen turanom” zabio u lovački avion “MiG-29”. Stvari postaju jasnije kada se zna da je za upravljačem bio inženjer druge eskadrile vojne jedinice i to u vidno alkoholisanom stanju.

Ono što ostaje nejasno je gdje je inženjer tačno uspio naletjeti na avion. Pretpostavlja se da je vozio dijelom piste na kojem inače nema aviona. Lovac je navodno bio tegljen prema hangaru, ali je iz nepoznatih razloga ostavljen na otvorenom i bez odgovarajućih oznaka.

Nesreća uopšte nije bila banalna. Sudeći po fotografijama, vozač je vozio pristojnom brzinom pa poslije uočavanja aviona nije stigao stati. Od siline udarca avion se zapalio. Šteta je ogromna i na “turanu”, dok je vozač iz nesreće izašao samo s posjekotinama i modricama. Sada slijedi suđenje u kojem će morati štošta objasniti.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je na neko vrijeme ostalo bez jednog od 24 borbena aviona.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*