Čuda se dešavaju, krava otelila trojke

Nesvakidašnji slučaj dogodio se na imanju poljoprivrednog proizvođača Edisa Brakića u naselju Zdena kod Sanskog Mosta gdje je krava otelila tri teleta, što je prava rijetkost.

Tamošnji poljoprivrednici kažu da ne pamte da se u ovom kraju nešto slično ikada dogodilo i ističu da krava obično oteli jedno ili eventualno dvoje teladi.

– Šta da kažem, krava je bila steona i otelila se nekoliko dana prije roka. Do sada se telila dva puta telila i donosila na svijet po jedno tele. Ništa nije ukazivalo da bi se treći put moglo dogoditi nešto neobično, a desilo se. Ukućani i ja smo u nevjerici gledali kako se rađa jedno tele za drugim. Svih troje su ženska teleta – kaže Brakić i dodaje da je prije godinu krava u njegovom vlasništvu otelila dvoje teladi.

Direktor Veterinarske stanice u Sanskom Mostu Senad Bešić ističe da se radi o vrlo rijetkom slučaju, koji se događa jednom u dvadeset godina.

– Sva tri teleta su zdrava i sposobna za dalju reprodukciju i sve je proteklo prirodnim putem, odnosno bez veterinarske intervencije – kaže Bašić.

Sanski poljoprivrednik na imanju ima osam krava i osim proizvodnjom i prodajom mlijeka bavi se i drugim granama poljoprivrede. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*