Brzina koju pokazuju automobili nije tačna, koliko lažu brzinomjeri

Često se dešava da su prilikom korištenja navigacije različite brzine na navigacionom uređaju i ona koju prikazuje brzinomjer automobila, a automobil uvijek prikazuje veću brzinu od one kojom se kreće.

Brzina je pređeni put u jedinici vremena, a automobili se za izračun brzine oslanjaju na senzore koji mjere brzinu na mjenjaču, a zatim elektronika preračunava tu brzinu u brzinu automobila, uzimajući u obzir prečnik točka. Navigacija mjeri pređeni put automobila u odnosu na više satelita, pa je preciznija, ali proizvođači i namjerno podešavaju brzinomjere da prikazuju višu brzinu.

Najtačnije mjerenje brzinomjera je kada su na automobilu nove gume, fabrički predviđenih dimenzija i propisanog pritiska. Budući da se obim guma smanjuje sa vremenom zbog trošenja, te vanjski prečnik gume nije isti kada je nova i kada je istrošena, točkovi se brže okreću da bi prešli isti put, pa iz tog razloga brzinomjer pokazuje veću brzinu.

Da bi izbjegli situacije u kojima bi ih vozači mogli tužiti jer je automobil pokazivao nižu brzinu od stvarne, a policija napisala kaznu zbog prebrze vožnje, proizvođači su odlučili da kalibrišu brzinomjere da uvijek pokazuju brzinu koja je viša od stvarne. Na ovaj način niko ne može da dobije kaznu zbog prebrze vožnje, a onda da se pozove na to da je brzinomjer pokazivao nižu brzinu.

Kasnije je ova praksa pretočena u zakon, pa prema evropskoj direktivi brzinomjeri ne smiju da pokazuju brzinu nižu od stvarne, a maksimalna brzina koju smiju da prikažu je deset odsto viša od stvarne plus četiri kilometra na čas. U slučaju da se vozilo kreće brzinom od 100 kilometara na čas, automobil po ovoj direktivi smije da pokaže i 114 kilometara na čas, ali ne smije manje od 100 kilometara na čas. To je neki vid pasivne sigurnosti, jer se djeluje sugestivno na vozača, koji tako vozi sporije.

Proizvođači uslove iz ove direktive različito koriste, pa tako mnogo japanskih i korejskih automobila ima precizno mjerenje brzine do nekih 60 kilometara na čas, ali se sa povećanjem brzine povećava i razlika i iznad 100 kilometara na čas pokazuju znatno veću brzinu. Ukoliko se na automobil ugrade veći točkovi i gume čiji je vanjski prečnik veći od fabrički deklarisanog, brzinomjer neće prikazati tačnu brzinu, odnosno prikazaće nižu brzinu od stvarne. Tako naprimjer guma 225/55/R16 ima veći obim od gume 205/55/R16 pa će razlika u brzini biti oko tri odsto, odnosno automobil će pokazivati 100, a stvarna brzina će biti 103 kilometra na čas. (tekst preuzet sa sajta www.mojvolan.com)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*