Braća nevini proveli u zatvoru 24 godine

Dvojica braće u SAD greškom su poslana u zatvor gdje su proveli 24 godine zbog čega će im biti isplaćena odšteta u vrijednosti od skoro četiri miliona dolara.

Odbor za državne poslove u saveznoj državi Merilend jednoglasno je odlučio da Eriku Simonsu i Kenetu Mekpersonu do 2025. godine bude postepeno isplaćeno po 1,9 miliona dolara.

Braća su osuđena na doživotni zatvor zbog planiranja ubistva Antonija Vudena u Istočnom Baltimoru 1995. godine. Jedna neprofitna organizacija borila se da braća izađu na slobodu jer su dokazali da su u vrijeme Vudenovog ubistva bili na sasvim drugom mjestu. Organizacija je tvrdila da je policija usmjerila ženu da svjedoči protiv braće u zamjenu da joj plate stanarinu. Ranije se tvrdilo da je ista žena prihvatila sličnu ponudu za oružani napad u Zapadnom Baltimoru.
Naveli su takođe da je policija prisilila 13-godišnjeg dječaka da svjedoči protiv Simonsa i MkPersona, a on je kasnije promijenio iskaz.

Simons i Mekperson su oslobođeni 2019. godine.

Simons rekao da je izgubio majku dok je bio u zatvoru, zahvalan je na odšteti, ali je podvukao da to ne može vratiti vrijeme koje je proveo iza rešetaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*