BiH prva u svijetu sa znakom koji upozorava na šišmiše

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva postavili su prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini.

– To je prvi takav znak u svijetu i koliko znamo postoje za divljač uopšte, divlje svinje, kengure, losove… Dozvolu za postavljanje znaka odobrila je Direkcija za ceste Zeničko-dobojskog kantona. Znak je postavljen sa obje strane ulaza u pećinu/tunel Ponikva na regionalnom putu koji iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Ova pećina je jedna od pet u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi saobraćajnica – navodi se u saopštenju Centra za krš i speleologiju.

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša – veliki potkovasti šišmiš, mali potkovasti šišmiš, veliki mišouhi šišmiš, mali mišouhi šišmiš, veliki kasni šišmiš, šrajbersijev šišmiš i širokouhi šišmiš i alpski dugouhi šišmiš. Dvije posljedne vrste šišmiša su vrlo rijetke u BiH.

– Znak je postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usljed sudara sa automobilima. Budući da je prije nekog vremena postavljena javna rasvjeta, vjerovatnoća novih slučajeva stradanja je još veća – istakli su u Centru za krš i speleologiju.

U Centra za krš i speleologiju se nadaju da će novi saobraćjni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine. Takođe se nadaju da će novi saobraćajni znak biti još jedna turistička atrakcija Vareša.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*