Automehaničarka iz BiH dobila priznanje od kraljice

Anela Dženana Merdanović jedina je automehaničarka u istoriji belgijskog gradića Eupena, a za maturski rad na državnom nivou nagradu joj je uručila bivša belgijska kraljica Paula Rufo di Kalabria.

– Po završetku škole za maturski rad uzela sam temu izrade kuće sa glasovnim naredbama. Glasovne naredbe se svode na izdavanje komandi pri regulisanju kućnih komponenti – paljenje svjetla, grijanja, regulisanje toplote, uključivanje muzike i drugo – objasnila je Anela Dženana.

Mlada automehaničarka je uživala u druženju sa belgijskom kraljicom.

– Prijem nagrade je bio divan, naravno da je čast biti u takvom okruženju, a naročito osvojiti prvo mjesto i primiti nagradu od kraljice. Nakon dodjele nagrade imala sam čast da razgovaram sa kraljicom. Razmijenile smo par riječi o mom radu, šta planiram u budućnosti i tako dalje – rekla Cazinjanka.

Ona je radila u automehaničarskoj radionici specijalizovanoj za automobile američke proizvodnje i BMW, dok je istovremeno nastavila školovanje za višeg automehaničara, smjer elektrotehnika, provodeći jednom sedmično pola dana u školi. I u školi je bila jedina djevojka zainteresirana za ovaj zanat.

– Što se tiče mog odabira u životu, još sam ostala pri istom. Samo što je ovaj put riječ o drugoj firmi. Pružila mi se prilika za bolje usavršavanje pa je nisam htjela propustiti – otkrila je Merdanovićeva, navodeći  da se još obrazuje i ima još dvije godine uključujući i ovu koju trenutno pohađa.

U Belgiju se iz Cazina doselila davne 2004. godine sa svojom porodicom. Za automobile je zainteresovana još od malih nogu kada je stric prvi put provozao na motoru. Taj doživljaj joj je, kako je rekla, bio fantastičan i od tada se javila ljubav prema motorima i automobiliđa. Od srednje škole se bavi poslom automehaničarke.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*