Vučić: Poštujem Junkera, ali ne podnosim lažne ravnoteže

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi da govori o odgovoru Evropske komisije na njegovo pismo, da poštuje njenog predsjednika Žan-Klod Junkera, ali da ne podnosi lažne simetrije.

– Neću ništa da kažem, jer Junkera izuzetno poštujem. O sadržaju pisma neću ništa da govorim. Ne podnosim kada se sve poistovećuje i kada se prave lažne simetrije i ravnoteže, mislim da to svi časni ljudi teže podnose – rekao je Vučić.

On je rekao da je to prećutano ne zato što je Srbija slaba, već zato što je dovoljno jaka da brine o svojoj budućnosti.

– To je i odgovor na dileme zašto nećemo da odgovaramo ni Hrvatskoj, ni bilo kome drugom. – kazao je Vučić.

Vučić je Junkeru i visokom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbjednost Federiki Mogerini, evropskom komesaru za susjedsku politiku i proširenje Johanesu Hanu i predsjedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu uputio pisma u kojima je ukazao na situaciju u regionu i neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti.

Junker je u odgovoru na to pismo naglasio da su dobri susjedski odnosi, regionalna saradnja i pomirenje fundamentalni principi koje moraju da poštuju sve zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati, ali i sve države članice EU u regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u osvrtu na odgovor Evropske komisije da EU nastavlja da drži glavu u pijesku.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*