U 87. godini otkrila da nema državljanstvo Srbije

Smiljka Knjur će za dvadesetak dana napuniti 87 godina tokom kojih je promijenila samo dvije adrese – u rodnom Srpskom Krsturu u opštini Novi Kneževac i u Subotici gdje živi skoro šest decenija.

Iako se iz Srbije nikada nije selila, a posedovala je “crveni” pasoš, malograničnu propusnicu, uredno plaćala porez i dobijala poziv za glasanje, ova Subotičanka je tek nedavno saznala da nema državljanstvo svoje zemlje. Do saznanja, koje je šokiralo cijelu njenu porodicu, došao je sin Veselin, koji je umjesto vremešne majke počeo da skuplja dokumentaciju za zamjenu stare lične karte.

– Od 1992. godine majka ima trajnu ličnu kartu, koja treba da se zameni do kraja godine. Podneo sam zahtev ne sluteći da majka, koja je ceo život ovde živela, nije upisana u knjigu državljana. Na izvodu iz matične knjige rođenih, u koji je upisana 1929. godine, prazno mesto stoji i kod državljanstva njenih roditelja. U svim okolnim mestima i opštinama tražio sam njen izvod, misleći da je možda negde upisana, ali nažalost, ništa nisam našao – priča Veselin.

Porodici Knjur nejasno ko je i kada napravio ovakav propust i kako je Smiljka mogla da dobije pasoš, rješenja za porez i pozive za glasanje ako nije bila državljanin Srbije.

– Što je najnelogičnije, nedavno sam vadio mađarsko državljanstvo i na dokumentu koji sam dobio iz Konzulata Mađarske stoji da su mi i otac i majka državljani Srbije. Ne znam ni šta da mislim, ni šta da radim… Kada sam u jednoj od kancelarija Gradske uprave pitao za savet, samo su mi odbrusili da moram da platim, inače majka neće dobijati penziju – kazao je Veselin.

Da bi se naknadno upisali u knjigu državljana, građani moraju da prilože izvod iz matične knjige rođenih, dokaze iz mjesnih zajednica, dokaz imovinskog stanja i uvjerenje o boravku. Potrebna je i kratka biografija i izjava da Srbiju smatra svojom državom. Uz sve ide i uplata taksa od 17.700 dinara. (Večernje novosti)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*