Tri miliona franaka nestalo s računa Draže Mihailovića

Više od tri miliona švajcarskih franaka koji su bili deponovani u privatnoj banci Engel u Cirihu na ime četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića misteriozno je nestalo posle njegove smrti.

Novac je podigao komandant četničkih snaga u Sloveniji pukovnik Karl Novak pošto je jedini imao ovlašćenje da raspolaže parama sa računa, piše u bilješci operativaca vojne obavještajne službe SAD.

Američki obavještajci tvrde da je novac 1943. godine na Mihailovićev račun deponovala jugoslovenska kraljevska vlada u izbjeglištvu u Londonu po nalogu kralja Petra Karađorđevića. Međutim, do danas je ostalo nejasno da li je on bio namijenjen lično Mihailoviću ili finansiranju četničkog pokreta, niti na koji je način on ovlastio ovog Slovenca.

Da je novac nestao otkrila je 1947. godine srpska emigracija i vlada u Londonu, pošto su smatrali da on pripada njima. Međutim, Švajcarci su uvijek odgovarali da niko ne može raspolaže računom osim Novaka, koji je jedini bio ovlašćen.

Američki obavještajci su otkrili još jedan detalj. Novak je od 1943. do 1947. godine kamatu od deponovanih više od tri miliona franaka slao na čak 14 računa u Evropi licima koje se ne mogu dovesti u direktnu vezu sa akterima ove priče.

Predstavnici jugoslovenske vlade u Londonu odlaze u Italiju, jer je Novak tamo pobjegao u namjeri da novac vrati. Od dogovora nije bilo ništa. Novak, koji je u međuvremenu napravio odlične kontakte sa američkim obavještajnim službama, odbio je da se sretne s jugoslovenskim predstavnicima. I kasniji pokušaji da se sastanu bili su bezuspješni. Za novcem su kasnije tragali i Titovi agenti, a Ozna je pokušala i da likvidira Novaka, koji je tajnu o Dražinim milionima odnio je u grob.

Istoričar Mile Bjelajac smatra da najprije treba vidjeti dokumenta američke vojne obaveštajne službe.

– Poznato je da su Mihailoviću direktno doturana sredstva u stranoj valuti, da je jedan od sekretara kralja Petra boravio u Švajcarskoj. Da bi bilo utvrđeno u kojoj mjeri je ovo istinito, neophodno je da utvrditi autentičnost tih dokumenata – dodaje on.

Novak, koji je rođen 1905. godine u Puli, po Mihailovićevom nalogu je od 1941. do 1943. komandovao slovenačkim četnicima, koji su se zvali Plava garda, odnosno Kraljeva vojska u otadžbini. Poslije rata radio je za britansku obavještajnu službu, a sarađivao je sa američkom CIA. Umro je 1971. godine u Atini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*