Srušena kuća velikana među srpskim pjesnicima

Kuća u centru Kragujevcu u kojoj je u prvoj polovini šezdesetih godina 19. vijeka živio najznačajniji pjesnik srpskog romantizma i znameniti slikar Đura Jakšić srušena je nakon dugogodišnjeg propadanja.

Velikanov dom se duže od dvije i decenije urušavao i vremenom postaoruglo u najužem kragujevačkom gradskom jezgru. Kuća je dugo bila noćno stecište onih koji prekomjerno koriste alkohol i narkotike. Zbog toga, ali i opasnosti koju je predstavljala po prolaznike, prije nešto više od sedam godina je ograđena.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu svojevremeno je predlagao da Jakšićeva kuća bude proglašena za spomenik kulture, ali je ta inicijativa odbijena uz obrazloženje da taj objekat nema potrebnu umjetničku niti istorijsku vrijednost.

Na mestu srušene kuće trebalo bi da bude izgrađen novi objekat, po uzoru na šumadijske kuće 19. veka, u čijem bi jednom dijelu bila sačuvana uspomena na život i djelo slavnog pjesnika, u vrijeme dok je službovao u Kragujevcu.

Posljednje godine službovanja u Kragujevcu (1865. i 1866.) Jakšić je kao učitelj proveo u mjestu Lipar gdje je napisao dve svoje možda i najlepše pjesme – “Na Liparu” i “U ponoć”.

Na tom mjestu je danas manastir “Sveti Đorđe”, iz čije porte je, odlukom crkvenih vlasti i uz prećutnu saglasnost tadašnje gradske vrhuške, prije desetak godina uklonjena Jakšićeva bista, koja je tu stajala decenijama unazad. U isto vreme, opet uz sadejstvo crkvenih i gradske vlasti, ugašena je i kulturno-prosvetna manifestacija “Liparski dani”, kojom su evocirane uspomene na Jakšića i njegovo stvaralaštvo.

Sada osim jedne kragujevačke osnovne škole koja nosi njegovo ime, i kojoj, zbog sve manjeg broja učenika prijeti gašenje, nema više nijednog objekta koji svjedoči da je jedan od najznamenitijih srpskih umjetnika tu živio i stvarao.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*