Srbina zdravica odvela u Ginisovu knjigu rekorda

Srbija je imala prvake u fudbalu, košarci, vaterpolu, tenisu i drugim sportovima, ali malo ko zna da ima i evropskog šampiona u zdravičenju.

Mladomir Protić iz Milićevog sela kod Požege okitio se ovim priznanjem i ušao u Ginisovu knjigu rekorda nakon što je bez prestanka besjedio, ni manje – ni više nego šest i po časova.

– Za sve to vrijeme nisam ponovio nijednu zdravicu, niti sam šta čitao. Sve sam izgovarao iz glave. Ne znam ni odakle su mi tolike riječi navirale, ništa mi nije bilo teško, samo sam ostao bez vazduha i jedino što mi je bilo potrebno jeste čaša vode, da osvježim grlo – rekao je Protić.

On je na jedinstvenom takmičenju zdravičara u Novom Sadu pobijedio u konkurenciji 40 takmičara.

Talenat je otkrio slučajno prije 15 godina i od tada se zdravice nižu jedna po jedna, a uz Mladomirove besjede otvorene su sve veće manifestacije u Zapadnoj Srbiji.

– Prvi put kad sam izašao pred publiku imao sam ogromnu tremu, jedva sam izgovarao riječi, ali vremenom je to preraslo u pozitivnu tremu koja me održava. Najviše me ohrabri aplauz koji čujem od publike – kaže Mladomir.

Prema njegovim riječima, zdravica ima veliki značaj u srpskom narodu.

– Zdravica je kao srpsko jevanđelje, u njima se kriju najiskrenije i najljepše želje za one kojima su namijenjene, sreća i berićet. Dobre zdravice nema bez čašice rakije ili vina, taj red i običaj mora da se zna – kaže ovaj zdravičar.

Osim što bez greške i nadahnuto zdraviči duže od decenije, Mladomir je napisao i nekoliko hiljada pjesama, koje su spakovane u četiri knjige koje većinom zna napamet. Svu zaradu od prodaje knjiga, zdravičenja i poljoprivrede odlučio je da uloži u izgradnju crkve na svom imanju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*