Putin bi zbog saradnje sa Trampom mogao priznati Kosovo

Moskva bi mogla da prizna Kosovo u sklopu uspostavljanja novih odnosa SAD i Rusije, smatra vodeći ekspert za Rusiju u Velikoj Britaniji Meri Dejevski.

Jedna od najuglednijih britanskih stručnjaka i komentatora o Rusiji iznijela je mogućnost da bi Rusija mogla da prizna nezavisnost Kosova, kao dio šireg sporazuma između Vašingtona i Moskve, nakon što je Donald Tramp preuzeo funkciju predsjednika SAD.

Kolumnista “Gardijana” iznijela je ovu ideju analizirajući moguće posljedice uspješnog sastanka između Trampa i predsjendika Rusije Vladimira Putina u bliskoj budućnosti. Tramp je više puta izrazio želju da se sastane sa Putinom ubrzo nakon njegove inauguracije i postavi odnose Amerike i Rusije na nove osnove.

– Rusija bi mogla da prizna Kosovo kao dio paketa dogovora, čiji bi cilj bio zatvaranje različitih posthladnoratovskih diplomatskih problema koji su ugrozili odnose između sila. Tramp je čovjek koji postiže dogovore i koji bi brzo shvatio da li je Putin bio ozbiljan kada je govorio o dogovoru, ali bi se udaljio i nastojao da sklapa druge sporazume ako bi osjetio da je bio u zabludi. Putin je uložio mnogo truda da sklapanje dogovora sa novom američkom administracijom uspije i teško će dozvoliti da mu ovakva prilika isklizne, jer bi to ugrozilo njegovu poziciju kod kuće – navela je Dejevski.

Tempo priznavanja Kosova znatno je usporen posljednjih godina, a prošle godine su to učinile samo dvije države – Surinam i Singapur. Od 193 države članice Ujedinjenih nacija do sada ih je 110 priznalo nezavisnost Kosova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*