Prvačići nose učiteljici najboljeg pijetla

Nova školska godina u Suseku, selu beočinske opštine na obroncima Fruške gore, počela je svečanim prijemom prvačića u Osnovnoj školi “Jovan Popović”, ali ono što ceremoniju u susečkoj školi razlikuje od ostalih, jeste običaj da prvaci svojoj učiteljici prvog dana škole daruju najboljeg pijetla iz svog dvorišta, pa je tako bilo i ove godine.

Učiteljica Mila Škorić dobila je šest ukrašenih košarica s pijetlovima, a toliko je i krenulo prvaka u Osnovnu školu “Jovan Popović” u Suseku.

– Ovo je najvažniji trenutak i najbitniji dan za mene i za buduće prvake. Pamtim dan kada sam krenula u prvi razred, nadam se da ćete i vi pamtiti – rekla je učiteljica Mila svojim novim prvačićima i poželjela srećnu novu školsku godinu i da učionica bude mjesto uživanja, sticanja znanja, navika, vještina i svega onog što podrazumijeva škola.

Dočeku novih đaka prvog razreda prisustvovali su njihovi stariji drugari, učiteljice, direktor škole, roditelji, ali i predstavnici Opštine Bočin koji su mališanima uručili školski pribor.

Program prvacima priredili su sada već bivši đaci učiteljice Mile koji su postali petaci. Pijetlovi se nisu mnogo bunili, vjerovatno i zbog vrućina, jer je prvog školskog dana bilo iznad 30 stepeni u hladu.

Direktor Osnovne škole “Jovan Popović” Ilija Pešić pohađao je nastavu u toj školi i sjeća se da je i u njegovoj mladosti bio običaj da đaci prvaci daruju svoje učiteljice, odnosno učitelje petlovima. Iz okolnog sela odakle on dolazi taj običaj se nije upražnjavao, već je isključivo vezan za Susek.

– U selu ne može niko da mi kaže kada je taj običaj započet, ali svi tvrde da je stariji od 100 godina. Običaj je zaista interesantan i podrazumjeva da svaki roditelj kada povede svoje dijete u školu prvi dan u prvi razred ponese i pijetla. Roditelji biraju tog pijetla i vode računa da to bude najljepši i najveći pijetao. Mnogi su me pitali zašto pijetao. Prema onom što sam čuo, vjerovatno je zato što pijetlovi prvi ustaju, što su vrijedni, precizni, koji nas bude. Pa, eto, neke simbolike za naše prvačiće da budu vrijedni i precizni – ističe Pešić.

Logično pitanje koje se nameće je gdje završavaju svi ovi pijetlovi. Direktor škole kaže da živina završava po dvorištima jer su sva domaćinstva u ovom mjestu seoska i gaji se i sitna i krupna stoka.

– Nije ovo gradska sredina pa da učitelj ne zna šta će s petlovima – zaključuje direktor susečke škole.

Ovi petlovi preseliće se iz Suseka, jer učiteljica živi u Rakovcu, takođe selu beočinske opštine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*