Pronašao 50.000 evra, vratio ih vlasniku i dobio “hvala”

Obilaskom kafića u kojem radi, Jugoslav Čukić započinje svaku noćnu smjenu i kao noćni čuvar dužan je da pretrese svaki kutak lokala, a upravo tako je pronašao skoro 50.000 evra.

Novac je ostao zaboravljen u bašti beogradskog kafića u torbi koja je bila nadohvat ruke svim prolaznicima.

– Uzmem torbu i kad sam vidio onoliko novca, zatvorio sam je i unio unutra da ponovo pogledam da nema droge ili nekog oružja. Svašta se dešava. Pogledam ponovo. Samo novac, znoj me oblio – prisjeća se Čukić.

Poslije nekoliko sati došao je čovjek i pitao da li je pronađena torba koju je zaboravio.

– Ja mu rekao da jeste i izvadim torbu. On je uzeo, na brzinu prebrojao novac i kaže: “U redu je, hvala i doviđenja” – priča Čukić.

Umjesto nagrade, tek nešto ljubaznije hvala, pošteni nalazač sa Banovog brda dobio je i kada je prošle godine vratio novac.

– Bilo je par hiljada švajcarskih franaka, dvije karte za Cirih i sva dokumenta. Uzmem ličnu kartu i putem 988 nađem vlasnika novca – objašnjava Čukić.

Reakcije ljudi su, kaže, podijeljene. Ipak, on se nije dvoumio ni tada, a ni sada.

– Stvarno nikad u životu nisam zažalio zbog vraćanja novca i raznih stvari. Mogao sam da napunim šleper mobilnim telefonima koliko sam ih našao i vratio. Nikada tuđe nisam želio da uzmem, pa makar bio gladan – ističe Čukić.

Pamti i te kako bolja vremena. Gospodin snažnih principa po zanimanju je mašinski inženjer. Nakon raspada rakovičkog “Jugostroja”, ostao je bez posla. Zaposlio se kao čuvar i sada je godinu dana do penzije. Odgaja i sedamnaestogodišnju unuku, koja živi sa njim i za koju mora uvijek da ima. Ali pošteno i na pravi način, pa ko nagradi – nagradi. (RTS)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*