Preminuo posljednji atentator na Tita

Radoš Stevlić iz Gornje Gorevnice kod Čačka, koji je najveći dio života proveo u emigraciji, preminuo je u američkom gradu Feniksu gde je živio decenijama.

Stevlić je javnosti bio poznat zbog pokušaja atentata na Josipa Broza Tita, zbog čega je i osuđen na deset godina zatvora, koje je odslužio u američkom zatvoru.

Prošle godine u intervjuu “Politici” govorio je o hapšenju prije 40 godina u Čikagu i o tome zašto je učestvovao u atentatu na Tita.

– Kao i moji saborci, smatrao sam da je Josip Broz lažni car Šćepan Mali i da ne zaslužuje da vlada Srbijom. Sa druge strane, bio sam svestan da po našoj veri nemam pravo da oduzmem čoveku život i možda je bolje što se sve završilo kako i jeste. I da smo ga tada likvidirali, ništa se ne bi promenilo – govorio je Stevlić.

U tom intervjuu rekao da je jugoslovenska vlada tih godina Stejt departmentu u Vašington uputila spisak sa imenima 146 osoba sa zahtevom da ih američke vlasti pohapse.

– Stejt department je odgovorio ovima u Beogradu da ne mogu da hapse toliki narod, to je puk vojske, pa se sve svelo na nas šestoricu – Nikolu Kavaju, Stojiljka Kajevića, Boška Radonjića, Životija Savića, Nikolu Živovića i moju malenkost. Glavna optužba bila je pokušaj ubistva Josipa Broza Tita – pričao je Stevlić koji je u SAD radio u jednoj fabrici u Čikagu, ali je vrlo brzo kupio restoran sa 70 mesta i sobama za izdavanje i istovremeno počeo da razvija privatni posao sa kućama. Odmah se obreo u našem emigrantskom krugu i brzo postao predsjednik Crkvenoškolske opštine Sveti Nikola u Čikagu. Svake godine kupovao je po jednu kuću, dok ga 1976. nisu uhapsili agenti FBI.

Pričao je i o suđenju u Čikagu: “Kavaja je odmogao i sebi i ostalima. Protiv mene su imali osam tačaka optužbe, Kajevića devet, a protiv Kavaje pet tačaka. Moja maksimalna kazna mogla je da bude 65 godina, Nikolina 35, ali na kraju meni su dali deset, a njega je sudija osudio na 20 godina zato što je svojim jezikom upropastio čitavu stvar”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*