Piloti migova otkrili detalje dočeka Putina na nebu iznad Srbije

Dobrodošlicu predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, kada je nedavno bio u Beogradu, prvi su poželjeli piloti migova 29, koji su ga i ispratili iz Srbije.

Piloti major Aleksandar Marinković i potpukovnik Dejan Beda otkrili su proceduru dočeka letjelica, a u studio RTS-a su donijeli i ekskluzivne snimke nastale tokom dočeka ruskog predsjednika.

– Kada se izvode ovakvi letovi, letovi dočeka visokih zvanica, udaljenost od civilnog aviona je između 100 i 150 metara. U trenutku kada su pravljene fotografije i video-zapisi udaljenost je bila 100 metara. Čini vam se da je to blizu, ali nije – objasnio je Marinković.

Da bi pozdravili gosta koji dolazi, piloti najprije moraju da nađu letjelicu.

– Poslije pronalaska i identifikacije vazduhoplova koja se vrši na dva kilometra, traži se odobrenje za prilazak na udaljenost od 100 do 300 metara. Poslije toga pratimo predsjednički avion do određene tačke koja je bezbjedna – opisao je Marinković proceduru pozdravljanja.

Predsjednik Rusije i delegacija sa kojom je posjetio Srbiju doputovala je u Beograd u tri aviona.

– Drugi i treći avion su bili predsjednički, ali ne zna se u kojem se nalazi predsjednik u tom momentu. Putin je bio u drugom. Ti avioni mogu da mijenjaju najavljenu putanju iz bezbjednosnih razloga – otkriva Marinković.

Procedura praćenja aviona koji idu na sletanje je komplikovana jer je avion u procesu sletanja i druge letjelice ne smiju da mu smetaju već da se prilagođavaju njegovoj putanji.

Beda ističe da je procedura dočeka aviona uvijek ista, ljudstvo je uvježbano, avioni spremni, ali kada su posebni zadaci i važne ličnosti u pitanju, kao što je to sada bio slučaj, svi se trude da sve izvedu bez greške, mnogo je veća tenzija i pripreme preciznije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*