Patrijarh Irinej: Velika nepravda moćnih i silnih na Kosovu

Patrijarh srpski Irinej ocijenio je da je to što se dešava na Kosovu i Metohiji velika nepravda moćnih i silnih prema malom narodu kao što je srpski.

On je istakao da je to nepravda prema velikoj srpskoj istoriji i kulturi, ali je naveo da Srbi nikada neće dozvoliti da Kosovo bude izgubljeno.

– Taj problem poznaju ne samo sve crkve koje dele naše mišljenje u vezi sa Kosovom, već je i onaj pošteni i objektivni svet, koji misli i razmišljanja pošteno na našoj strani – rekao je patrijarh Irinej.

Druga stvar je, istakao je patrijarh, to što politika dijeli ljude.

– Kosovo nije samo geografija, Kosovo je naš Jerusalim, naša svetinja, sve ono što se korenilo u srpskoj istoriji i kutluri, naše najveće svetinje su tamo i taj narod, koji je bio brojan na Kosovu i Metohiji, nije otišao svojom željom i voljom nego je na to bio prinuđen. A ta prinuđenost je trajala dugo vremena, duže od 100 godina se vodi ta borba i nažalost moćnici su stali u zaštitu onih koji su tome doprineli ‘ rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve je istakao da čine sve da u susretu sa predstavnicima drugih crkva ukažu na stanje na Kosovu i Metoiji.

– Istovremeno postoje moć, sila i pravda – ljudska i božanska. Nažalost ima država, jedna velika sila za koju prošlost i istorija ne znače mnogo, oni sude prema sadašnjem stanju i orijentišu se prema njima – rekao je patrijarh Irinej i podsjetio da je srpska zajednica sa Albancima živjela bez problema sve do pred kraj 17. vijeka kada je čak 30.000 porodica napustilo Kosovo.

Na pitanje da li može da zamislli da je Kosovo izgubljeno, patrijarh Irinej je istakao da to može tako da izgleda u našoj svijesti i u našem osjećanju, ali da Kosovo ne može da bude izgubljeno, niti će Srbi na to pristati.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*