Pakao zbog greške ljekara, zdravoj ženi rekli da ima karcinom

Jelena Lazarević (42) iz Aleksinca gotovo dvije godine živjela je u agoniji i strepnji, čekajući sudnji dan nakon što su joj ljekari u Nišu rekli da ima rak grlića materice koji je metastazirao i da je za operaciju kasno, a kako u Srbiji nije uspjela da dobije drugo mišljenje, stigla je do Švedske gdje su doktori utvrdili da ona uopšte nije bolesna!

Problem je počeo marta 2017. godine kada se Jelena javila ljekaru zbog krvarenja. U aleksinačkoj bolnici, ljekar joj je rekao da je sve u redu, ali da ipak uradi biopsiju kako bi bili 100 odsto sigurni. Začudila se, međutim, kada je čula da doktor insistira da se ona uradi na privatnoj klinici “Human” u Nišu, ali ga je poslušala.

– Poslije nekoliko dana stigli su rezultati, izuzetno loši. Karcinom grlića materice. To je šok, na glavu mi se srušio čitav svijet. Vratila sam se kod doktora koji me je pregledao, a on je počeo da me izbjegava. Pogledao je rezultate nasred hodnika i odbrusio: “Šta da ti kažem, ovo ništa ne valja. Operacija, zračenje, hemoterapija…” Okrenuo se i otišao. Poslije toga me je izbjegavao maksimalno – rekla je Lazarevićeva.

Nakon toga uslijedio je konzilijum u Nišu, jer u Aleksincu ne liječe pacijente oboljele od kancera. Konzilijum je odlučio da hitno mora na operaciju, čim skupi sve papire.

– Došla sam kući iz Niša srećna, operisaće me, rekla sam mužu i sinu, biće sve dobro. Operacija je ulila nadu da nije kasno za sve. Kada sam prikupila papire, javila sam se u Klinički centar u Nišu. Nakon opšteg pregleda, prilikom kojeg čak ni ultrazvuk ni magnetna rezonanca nisu urađeni, doktor naglo odlučuje da je kasno za operaciju. Rekao je da je kancer uznapredovao i da moram hitno na zračenje. Zato sam htjela da čujem drugo mišljenje ljekara. Tražila sam uputnicu za Beograd, ali nisu htjeli da mi daju – priča Jelena.

Ona je odbila hemoterapiju i zračenje. Riješila je da sačeka svoj kraj živeći normalno, pa makar i ne duže od mjesec. Vozila je bicikl rekreativno, zdravo se hranila, ali je svake noći na spavanje odlazila sa strepnjom da joj je to bio posljednji dan života. I tako mjesecima. A onda je iznenada dobila bolove u stomaku. Posumnjala je na najgore, ali je poslije urađenog pregleda, ustanovljeno da je to samo pijesak u bubregu i da je krvna slika sasvim u redu.

– Onda sam otišla kod doktora koji je radio u Vojnoj bolnici, koji sada ima privatnu kliniku. Kada je vidio papir iz “Humana” rekao je da ovo nije u redu i da bih odavno bila pod zemljom da sam imala taj tumor. Posavjetovao me je da odem u “Human” i da zatražim pločice i kalupe, na šta po zakonu imam pravo. Uz velike napore, dali su mi uzorke. Odnela sam ih u drugu kliniku na provjeru i poslije nekoliko dana su stigli nalazi da imam tumor, ali neki totalno drugačiji od onog prvobitnog – naglasila je Lazarevićeva koja od tada više nije imala dilemu da nešto ne štima.

Tada je riješila da potraži pomoć u inostranstvu. Februara ove godine sjeda u avion za Malme sa sinom i traži azil navodeći da je žrtva farmakomafije u Srbiji. Tamo je provela dva mjeseca u azilantskom centru, gdje joj je dodijeljen ljekar i ubrzo je odradila sve analize iz početka.

Poslije nekoliko mjeseci doktorka iz Švedske joj je javila da nema nikakav tumor, već da je u predmenopauzi.

– Problem mi je napravilo to stanje u kombinaciji sa deformitetom karlice jer sam više puta operisala kukove – rekla je Jelena.

Stručnjaci sa kojima su Lazarevići kontaktirali nakon svega, rekli su da je Jelena mogla da dobije leukemiju da je zdrava odvedena na hemoterapiju i zračenje.

Iz “Humana” nisu željeli da komentarišu nalaz biopsije, pozivajući se na Zakon o zaštiti prava pacijenata. (Večernje novosti)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*