Osnovcima u školi puštali eksplicitni snimak abortusa

Učenici osnovne škole “Branko Radičević” u Batajnici kod Beograda odgledali su prilikom predavanja o značaju porodice i rađanju dokumentarni film u kojem su prikazane eksplicitne scene prekida trudnoće.

Otac jedne učenice rekao je da je đacima sedmog razreda prikazan film u kojem je do detalja prikazano šta se dešava sa fetusom tokom prekida trudnoće.

To je potvrdila i direktorka škole Ljiljana Mijić, navodeći da je pomenuto predavanje bilo najavljeno kao predstavljanje knjige Biljane Spasić i da u njemu nije bilo ničeg spornog, osim posljednjih nekoliko minuta, kada su prikazane potresne scene. Ona je rekla da prije te scene nije bilo razloga da prekine predavanje jer je sve što je rečeno bilo značajno.

– Priznajem da sam bila pomalo u šoku i da bih voljela da se to nije desilo – izjavila je direktorka škole.

Školu su pozvali i prosvjetni inspektori koji će obaviti vanredni inspekcijski nadzor. Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković kaže da bi rukovodstvo škole, u najmanju ruku, trebalo da uputi javno izvinjenje roditeljima.

– Neko od osoblja trebalo bi da unapred pregleda sav materijal koji se prikazuje đacima kako do ovakvih situacija ne bi došlo. Da je ova procedura poštovana, vjeroučitelj ili direktor je mogao da zamoli predavača da izostavi snimke abortusa – izjavila je ona.

Autorka predavanja kaže da nekoliko slika u američkom dokumentarnom kratkom filmu “Rađanje, ženina odluka” koji je prikazan đacima, nije prijatno, kao ni taj video-snimak, ali da djevojčice koje odgledaju film neće sebi dozvoliti da se nađu u sličnoj situaciji. (Politika)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*