Osnovci na ekskurziji u obilsku četvrti sa prostitutkama

Učenici osmog razreda beogradske Osnovne škole “Karađorđe” otputovali su u Amsterdam, a roditelji su ostali šokirani kada su saznali da ekskurzija predviđa i posjetu poznatoj Četvrti crvenih fenjera gdje u izlozila poziraju prostitutke.

Uskrs u Amsterdamu sa obilaskom Mihneha i Beča naziv je putovanja od 31. marta do 7. aprila na koje su otputovali nastavnica i đaci. Bila bi to kao i svaka druga ekskurzija da se planom putovanja nije predviđen i obilazak Četvrti crvenih fenjera, poznate po izlozima sa prostitutkama, plaćanju za seksualne usluge, seks šopovima, bioskopima za odrasle i kofi-šopovima u kojima je legalno korišćenje lakih droga.

U školi navode da je nastavnica ekskurziju organizovala u privatnoj režiji, u dogovoru sa turističkom agencijom, a da je papir sa planom putovanja predstavila nekim đacima i njihovim roditeljima.

– Ovo je nešto što obuhvata vanškolske aktivnosti i ne tiče se škole. Koliko sam upućen, na ovo putovanje je otišlo samo šest naših đaka, a putnika je više od 40. Osim njih šest i razredne, na put su otišli i neki roditelji. Kada je u pitanju obilazak sporne ulice, to je vjerovatno ono što je agencija nudila u tom trenutku, kao fakultativni izlet, vjerovatno neobraćajući pažnju da će među putnicima biti i djece. Nije to nikakav loš potez škole, zato što, ponavljam, škola sa ovom ekskurzijom nema ništa. Naše ekskurzije su kasnije – ističe direktor škole Milan Žegerac.

Na pitanje zašto je ovo putovanje nastavnica ponudila đacima i roditeljima, kaže da on sa tim nije upoznat i da je možda nekome pokazala, a onda se to jednostavno proširilo.

– Nisam razgovarao sa njom i zaista ne znam šta se tačno desilo. Ja ne mogu da kontrolišem ko gdje ide za vrijeme praznika i ko idje gde na odmor, to nije moja stvar – dodao je direktor.

Iako su neki roditelji rado otišli na ovu ekskurziju sa djecom, mnogi drugi bili su ljuti, pa i šokirani time da je ovakva ponuda uopšte i bila u opticaju. Prašina koja se podigla stigla je i do ministra prosvjete Srbije Mladena Šarčevića, koji je rekao da se sve okolnosti još utvrđuju.

– Ukoliko bude postojala odgovornost škole, nadležni će odgovarati. Kada budem imao sve činjenice o tom putovanju, ko ga je organizovao i pod kojim uslovima, moći ću da kažem više. Koliko sada znam, putovanje nije organizovala škola, nego jedna nastavnica u dogovoru sa roditeljima – istakao je Šarčević.

Ovo nije prvi put da se organizuju vanškolske ekskurzije sa đacima. Profesori često u svojoj režiji vode djecu na izlete ili putovanja, a organizatori ovih ekskurzija su turističke agencije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*