Ona je jedina žena u interventnoj policijskoj jedinici, nema straha kada dama zavodi red

Кada je 2013. godine postala dio Interventne jedinice Marina Ranković bila je prva žena u toj elitnoj jedinici koja se svakodnevno na ulicama glavnog grada brine o bezbjednosti građana i hvata u koštac sa kriminalcima.

Četiri godine kasnije, Marina rame uz rame sa svojim kolegama svakodnevno obavlja najkompleksnije zadatke.

– U akciji nema mjesta za strah. Staloženo i odgovorno pristupam svakom zadatku, kako bih donijela najbolju odluku – kaže Rankovićeva, koja ističe da joj se 2013. ostvario san jer je oduvjek željela da radi u Interventnoj jedinici.

Marina je pohađala Centar za osnovnu policijsku obuku i nakon toga počela da radi.

– To je baš ono sto sam željela da radim i uspjela sam u tome. Od prvog dana sam bila lijepo prihvaćena od strane kolega i ravnopravan sam dio tima u kome sam stasala. U zadacima koje svakodnevno obavljamo nema mjesta za bilo kakve privilegije, svi su ravnopravni, radim sve što i ostale kolege. Do sada nisam imala negativna iskustva na terenu jer su neke stvari jednostavno u opisu posla i takve ih prihvatam – priča Marina.

Prema njenim riječima građani su često iznenađeni i radoznali kada je vide u timu policajaca koji je poznat kao muški, međutim, sve predrasude nestaju kada pristupi obavljanju zadatka i često tada nailazi na poglede pune poštovanja.

– U četvorogodišnjoj karijeri u Interventnoj jedinici je bilo i lijepih i teških događaja, ali mi je najupečatljiviji slučaj kada smo pronašli dijete koje je lopov odvezao zajedno sa ukradenim kolima. Žena je parkirala auto kako bi kupila nešto na trafici, a ostavila unutra svoje trogodišnje dijete i ključeve u bravi. Naišao je lopov koji je sjeo u kola i odvezao se u nepoznatom pravcu sa djetetom. Odmah su angažovane sve patrole na teritoriji grada. Intezivnom potragom pronašli smo dijete koje je bilo uplašeno, ali živo i zdravo. Lijep je osjećaj pomoći nekome u takvoj situaciji – prisjeća se Marina.

Кomandant Interventne jedinice Dušan Ninković ima samo pohvalne riječi za Marinu.

– Ona je izuzetan čovjek, kolega, profesionalac. Doprinijela je odličnim rezultatima naše jedinice – rekao je Ninković.

Marina smatra da su žene neophodne u Interventnoj jedinici 92 i dodaje da je ona pokazala da ništa nije nemoguće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*