Odlazak još jedne legende, preminula Milena Dravić

Glumica Milena Dravić preminula je noćas poslije teške bolesti u 79. godini u Beogradu.

U Uruženju dramskih umjetnika Srbije potvrdili su vijest o smrti velike srpske glumice, a vrijeme i mjesto sahrane, kako je rečeno, neće biti poznato prije ponedeljka. 

Milena Dravić, jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica, rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu. 

Pohađala je osnovnu školu “Janko Veselinović” u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju. 

Glumila je u više od stotinu filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donijela saradnja sa Ljubišom Samardžićem. 

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Prekobrojna”, “Jutro”, “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”. 

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”. 

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program “Obraz uz obraz”. 

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova crnog talasa, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića. 

Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i Žanka Stokić za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade Joakim Vujić, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*