Nikolić: BiH nije uspjela da postane država

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da, 21 godinu nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pod kontrolom međunarodne zajednice, BiH nije uspjela da postane država, i poručio da Srbija neće ništa učiniti da je destabilizuje, kao što nije u stanju da je stabilizuje.

“Ali Srbija nije u stanju ni da stabilizuje BiH, to moraju da učine narodi koji u njoj žive”, rekao je Nikolić.

On je za “Sputnjik” istakao da poštuje tuđe granice, ali očekuje sa pravom da svako poštuje granice Srbije, one u kojima je Srbija članica UN.

“Srbija ne vodi licemernu politiku i želi dobre odnose sa Hrvatskom “, rekao je Nikolić.

On je podsjetio da Slobodan Milošević nikoga nije upoznavao sa svojim razgovorima sa Alijom Izetbegovićem i Franjom Tuđmanom i ocijenio da je bilo loše što je sam vodio tu politiku.

“Sećam se da se u to vreme govorilo o nekakvim mapama podele BiH crtanim na salvetama. Dakle, možda je to moguće, a ako to potvrđuju pronađeni dokumenti koje je slao ambasador SAD, onda je to najverovatnije tačno”, kaže Nikolić.

Prema njegovim riječima, u to vrijeme bi razgovori o podjeli BiH bili ravni izdaji, dok bi mnogi danas rekli da je to bila dobra ideja. “Naknadna pamet nikada nije pomagala. Neću da se vraćam na to”, rekao je Nikolić.