Misterija u kući u kojoj izbija neobična vrelina

Posljednjh mjesec u kući poridice Mitrović iz Tršića temperatura se penje i iznad 40 stepeni Celzijusa iako su odavno prestali da lože.

Da se nešto čudno dešava shvatili su kada su osjetili toplotu na pločicama u hodniku, kraj ulaznih vrata, gdje je, inače, uvijek hladnije, a onda se toplota počela pojavljivati na podu i u drugim sobama. Kako je kuća počela sama od sebe da se zagrijava nije im jasno, a odgovoru se nadaju od stručnjaka koje očekuju da ih posjete.

Prvo smo mislili da je toplo zbog loženja u kuhinji, ali onda jedan dan vatru nismo ni palili, a u kući nije moglo sa se prespava od toplote. Osjetio sam da toplota izbija ispod tepiha, kraj kreveta u kojem spavam i kada sam ga podigao i rukom opipao beton shvatio sam da se nešto dešava priča domaćin kuće Milentije, prilično zbunjen onim što je zadesilo njega i suprugu Radmilu.

Sve su ispričali sinu, koji živi u Loznici, pa je on donio uređaj za mjerenje temperature i kada ga je prislonio na pod skala je pokazala 36 stepeni, iako je napolju bilo oko 11.

Stavili smo mokru čarapu na to mjesto i ona je brzo bila potpuno suva. Staza, kraj temelja kuće, poslije kiše osuši se za nekoliko minuta. Toplota je iz spavaće sobe prešla i u kuhinju i samo je toplo na određenim mjestima. U ostalom dijelu kuće sve je normalno objašnjava Radmila.

Zatečeni pojavom kakvu niko u ovom kraju do sada nija zapamtio, obratili su se i gradskoj upravi za pomoć, odakle su došli građevinski inspektori i predložili da još nekoliko dana prate stanje temperature u kući, a da će potom svoj sud morati da daju stručnjaci iz Zavoda za geodeziju u Beogradu.

Svi su u čudu. U zaseoka Čotrići niko nema ovakav problem, samo mi. Čak me zafrkavaju komšije i kažu da više nećemo imati problema tokom zime jer nam ogrev neće ni trebati. I ja se našalim na svoj račun, ali sam ipak zabrinut. Cijelu noć držim otvoren prozor i vrata na sobi, radi promaje, ali me strah da se ne uvuče kakva živuljka, zmija ili žaba. Ako temperatura nastavi da raste, a to je evidentno jer juče je bilo 36, a danas skoro 42 stepena na pojedinim mjestima, očekujem da nam nadležni uruče i rješenje o iseljenju. Možda je u pitanju termalna voda, možda neka trenutna pojava, a ja se nadam da će prestati. Valjda neće izbiti vulkan – jada se zemljak Vuka Karadžića.

Mitrovićima za sada ostaje da čekaju i da se nadaju da će “besplatno grijanje” nestati baš onako kako se i pojavilo, ali da su zabrinuti jasno je i komšijama koji navraćaju da se uvjere u čudnu energiju koja zrači iz betona po kojem se može hodatii i bez čarapa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*