Ludnica na smotri folklora, oteli pečeno prase pripremljeno za koreografiju

Umjesto da slave dobar nastup na ovogodišnjim 45. izdanju “Susreti sela”, članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča mogli bi da ostanu bez nekoliko članova ansambla – zbog pečenog praseta.

KUD “Dimitrije Belivakić” nastupao je u Šarkamenu u okviru prvog kruga smotre narodnog izvornog stvaralaštva “Susreti sela” kao gost ansamblu “Vrelo”. Tom prilikom izveli su program kojim su ilustrovali običaj pripremanja igranke za seosku zavetinu u Bukovču. U tom krajinskom selu je, inače, običaj da se orkestar pred seosku igranku priprema u kući jednog od članova.

Neizostavni dio dekora za seosku zavetinu, nije bila samo muzika, već i slavska trpeza, pa su mještani Bukovča na scenu izneli i pravo pravcato pečeno prase na ražnju. I upravo je to prase bilo povod za incident zbog koga su morali da reaguju i nadležni.

Pri povratku iz Šarkamena prase je bilo u centru pažnje, pa je bilo i prijedloga da se članovi ovog folklornog ansambla njime počaste. To, naravno, nije dozvolio S.D. zadužen za ovaj “rekvizit”. Dolaskom u Bukovče na njega su, međutim, naletila dvojica izgrednika, poznatih po sitnim prestupima i tučama.

Kako je on odbio da im preda prase, pravdajući se time da će ono biti i dio priredbe u drugom krugu takmičenja, te da će morati da do tada bude zamrznuto, oni su mu prase oteli i u tom komešanju sa nekoliko članova ansambla pobjegli. Prase su pojeli, a ražanj i praseću glavu bacili u dvorište S.D, koji je ovaj incident prijavio policiji, tražeći da prestupnike kazne za ovo nedjelo.

KUD “Dimitrije Belivakić” je nakon toga zasjedalo i osudilo incident jednoglasno, razmatrajući čak i mogućnost da, zbog svega, sankcionišu članove ansambla koji su prase pojeli.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*