Ljekarima zatvor zbog nesavjesnog liječenja

Apelacioni sud u Beogradu osudio je dva ljekara Instituta za ginekologiju i akušerstvo na po dvije godine zatvora zbog nesavjesnog i neadekvatnog liječenja Ljiljane Arambašić, koja je 2002. godine preminula od posljednica upale slijepog crijeva.

Osuđene su specijalisti ginekologije i akušerstva Vera Milenković i Gordana Miletić, a krivice su oslobođeni ljekari Miloš Radović, Srboljub Miličević i Aleksandar Jovanović. Milenkovićevoj i Miletićevoj izrečena ja zabrana obavljanja djelatnosti od dvije godine, koja će biti primijenjena poslije izvršenja kazne zatvora.

Milenkovićeva i Miletićeva osuđene su, jer su od 18. do 20. februara 2002. godine u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu nesavjesno postupale pri pružanju ljekarske pomoći Arambašićevoj, čime su prouzrokovale pogoršanje njenog zdravstvenog stanja usljed čega je 21. februara 2002. godine kod nje nastupila smrt.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se navodi i da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da standard pažnje znači da ljekar treba da odvoji potrebno vrijeme da se posveti pacijentu, da razgovara sa njim, pregleda ga, analizira laboratorijske i ostale analize i na osnovu toga donese određeni zaključak.

Ovom odlukom potvrđena je presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu, a oštećeni su za za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva upućeni na parnični postupak.

Arambašićeva se 15. februara 2002. godine zbog jakih bolova u stomaku javila u beogradski Urgentni centar, a dežurni hirurg je procijenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode, pa je primljena na Ginekološko akušersku kliniku. Iz te klinike su je, pošto je gotovo neprestano vrištala usljed bolova, uputili u Institut za psihijatrijske bolesti “Laza Lazarević”, gdje su ljekari odmah zaključili da nije pacijent za njih i ponovo je uputili u Urgentni centar.

Zbog visoke temperature nije hospitalizovana u Urgentnom centru, već je upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti gdje je primljena 21. februara. Poslije prijema u bolnicu pala u komu i iste noći je preminula.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*