Ljekari malo operišu, malo prave selfije

Popularnim selfijima i fotografijama oko operacionih stolova novog Kliničkog centra u Nišu pohvalilo se medicinsko osoblje ove ustanove na društvenim mrežama i izazvalo niz negativnih reakcija javnosti.

U upravi ove ustanove kažu da su pokrenuli disciplinski postupak protiv zaposlenih.

Zaposleni su u toku operacije pacijenata, sudeći prema fotografijama, našli vremena i za nekoliko fotografija koje su kasnije objavili na “Fejsbuku” i “Instragramu”. Jednom takvom fotografijom pohvalio se i doktor Vladimir Jovanović, koji je u toku operacije ramena našao vremena i za slikanje. On u tome ne vidi ništa sporno, jer je, kako kaže, bitno da svi vide ono što svijet nema, a Niš ima.

– Pa svuda je normalno u svijetu da se to slika, u cijelom svijetu je dozvoljeno da se slika, i ja slikam isto. Bitno je da se pacijent ne vidi, da mu se ne vidi lice, a aparat je nesterilan, sterilni su samo instrumenti. U suštini podovi su nesterilni, ništa nije sterilno, samo su sterilni instrumenti. To je tabu tema da kao mobilni ne smiju da se unose u salu, pa gdje će da se ostave, na odjeljenju gde nema kasete i da ti drugi kradu – kaže Jovanović i dodaje da su građani koji negativno komentarišu to što se asistenti i medicinske sestre slikaju dok se pacijent operiše, zlonamjerni i da nemaju drugi posao.

U Kliničkom centru tvrde da je direktor Zoran Radovanović pokrenuo disciplinski postupak protiv medicinskog osoblja koje je objavilo fotografije na društvenim mrežama.

– Nakon što je obavješten o tome da su slike stavljene na društvene mreže generalni direktor Zoran Radovanović i uprava Kliničkog centra pokrenuli su disciplinski postupak protiv svih koji se nalaze na fotografijama – navode u Kliničkom centru.

Direktor je uputio i naredbu svim šefovima klinika kako treba da se ponašaju, a u njoj piše da su svi zaposleni u Kliničkom centru dužni da poštuju zakone, ugovor o radu i poslovni kodeks. U obrazloženju je navedeno da je naredbu izdao zbog fotografija iz operacionih sala, ali i zato što su pojedini ljekari reklamirali svoje privatne ordinacije i upućivali pacijente da se liječe privatno, iako to mogu da obave i u Kliničkom centru.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*