Knjige Radovana Karadžića i Vinka Pandurevića predstavljene u Beogradu

Na Sajmu knjige u Beogradu večeras su, u organizaciji Boračke organizacije RS predstavljena tri naslova koja, prema ocjeni recenzenata, predstavljaju sjajnu dokumentacijsku građu i mogu poslužiti kao optužnica protiv onih koji su upotrijebili laž u borbi protiv istine o tome kako je nastala i odbranjena RS.
Posebno interesovanje publike izazvalo je predstavljanje knjige “Mermerne istine o Bosni”, autora Radovana Karadžića, koja sadrži uvodne i završne riječi iz sudskog postupka vođenog protiv prvog predsjednika RS.
Advokat u timu odbrane Goran Petronijević rekao je da se iz sadržaja knjige može zaključiti da tim odbrane u Hagu nije branio samo Karadžića, već, prije svega, RS.
– Kada smo počinjali da radimo imali smo problem jer je Karadžić imao jednu strategiju koja nije uobičajena. On nam je rekao: “Nemojte ni u jednom trenutku razmišljati o meni i o mojoj glavi – važna je RS, a ako ostane vremena možete se baviti i sa mnom – rekao je Petronijević.
On je naglasio da se odbrana i fokusirala na odbranu RS, a da će žalbeni postupak biti prilika da se odbrana bavi i Karadžićem. Petronijević je rekao da knjiga pruža dokaz više da je Haški tribunal napravljen da bi sudio srpskom narodu, te da sjajnu dokumentovanu građu i oruđe u borbi za istinu predstavljaju i knjige generala Vinka Pandurevića “Život se brani istinom” i “Rat u BiH i stvaranje RS”, koje su, takođe, predstavljene večeras.
Pandurević je rekao da su njegove knjige nastale dok je bio u Ševeningenu, a kao produkt želje da kao akter događaja koji su obilježili rat u BiH progovori o njima. On je naveo da knjiga “Život se brani istinom” predstavlja transkript njegovog svjedočenja koje je trajalo 22 dana i baca pravo svjetlo na operaciju “Krivaja” i dešavanja u Srebrenice i njenoj okolini 1995. godine.
– U knjizi su iznesene samo činjenice. Govoriti o genocidu, a ne utvrditi tačan broj žrtava je neozbiljno od onih koji tim pojmom licitiraju – rekao je Pandurević i napomenuo da je u knjizi još jednom ukazano da nema nijednog dokaza o tome da je postojao plan i organizacija u vezi sa Srebrenicom.
On je naglasio da knjiga “Rat u BiH i stvaranje RS” može biti argumentovan dokument o odbrani RS i ukazuje na to da je ona u Dejton došla kao zaseban entitet, a da je tamo samo verifikovana.
– RS je starija od dejtonske BiH. Ona je starija od Ustavnog suda BiH, a on je to previdio. RS je kao samostalna država 12. maja 1992. godine osnovala svoju vojsku, koja, iako više ne egzistira, živi u svijesti i tradiciji građana – istakao je Pandurević.
Predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić rekao je da Pandurevićeve knjige predstavljaju sjajan dokument i bacaju novo svjetlo na to pod kojim uslovima je nastala Vojska RS.
– Malo ko zna da su prve formacije onog što je poslije nazvano takozvana Armija BiH formirane još u avgustu 1990. godine u Ustikolini kod Foče, a da je 15. aprila 1992. godine zvanično i formirana ta armija. Vojska RS je osnovana kao odgovor na to – naglasio je Savčić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*