Jedinstveni kafić u Beogradu razbija predrasude

Kafić “Zvuci srca” u Beogradu jedinstven je u regionu po tome što kafu u njemu gosti dobiju posluženu bez predrasuda, a riječ je o specifičnom prostoru u kome rade osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju.

Prostor za ovaj kafić u beogradskom naselju Vračar obezbijedio je Grad Beograd, opremilo ga je Ministarstvo za rad Srbije, a sve to zahvaljujući inicijativi humanitarne organizacije “Dečje srce”.

U jutarnjim časovima, kafu i ostala pića pravi Aleksandra Pavlović.

– Ja sam inače ovdje u šanku, tu kuvam kafu, sređujem kuhinju i volim da pomažem – kazala je ona i dodala da gosti najviše vole da piju toplu čokoladu i nes kafu.

Osim za šankom, Aleksandra radi i u drugom dijelu prostora, u kome je smještena radionica, gdje imaju šivaće mašine i štampače za sličice koje lijepe na šolje, hemijske olovke i majice, a koje potom prodaju.

Kafić je otvoren sa ciljem da osobe sa smetnjama u mentalnom razvoju razbiju predrasude same o sebi, objasnio je direktor humanitarne organizacije “Dečje srce” Goran Rojević.

– Humanitarna organizacija “Dečje srce”  već 18 godina pokušava da pokrene različite programe kojima ćemo pokazati da sve osobe, nebitno da li imaju smetnje ili ne, treba gledati iz ugla njihovog potencijala, a ne iz ugla njihove nemoći – rekao je on.

Osobe koje rade u ovom kafiću su prošle različite programe, škole života, škole životnih vještina i za tih 18 godina naučile čitav niz životnih vještina koje su im potrebne i za samopomoć, a onda i za pomoć svojoj porodici.

– Nama je bilo prvenstveno bitno da oni ne budu teret ni sebi, jer će se tako bolje osjećati, već s druge strane da ne budu teret ni porodici, a onda ni zajednici. Kada smo to sa jednom grupom postigli, onda smo htjeli da pokažemo da oni mogu da budu vrijedni i korisni članovi zajednice – dodao je Rojević.

Ovakvih kafića nema mnogo, a ono što je originalno je i bend koji u ovom kafiću nastupa dva puta nedjeljno, a koji je takođe sačinjen od osoba sa smetnjama.

– Ono što je na svjetskom nivou originalno, to je da imamo bend koji svira u večernjim satima, zasad dva puta nedjeljno sa ciljem da to bude svako veče. Bend se takođe zove “Zvuci srca” i nastao je prije pet godina kada smo htjeli da na drugačiji način prikažemo njih. Međutim, pravi sjaj ovog benda je dobijen otvaranjem ovog lokala – kazao je Rojević. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*