Ime špijuna samo u medijima, Hrvati o hladnom ratu

Identitet osobe koja je uhapšena u Srbiji pod sumnjom na špijunske aktivnosti otkrili su mediji, a zvaničnog saopštenja još nema.

Prema navodima beogradskih medija, kao hrvatski špijun je okarakterisan i uhapšen Čedo Čolović (57), nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske Krajine.

Iako su do medija stizale i nezvanične informacije da će se o tome oglašavati neko iz vrha vlasti, do toga u petak uveče i subotu ujutru nije došlo.

I hrvatski mediji prenose da je razlog ćutanja zvaničnog Zagreba to što iz Beograda nije stigla oficijalna informacija o tome da je hrvatski špijun uhapšen na teritoriji Srbije, već da se o tome samo govorilo u medijima.

– Takva neprofesionalna objava do sada nezabeležene situacije u odnosima dve država baca sumnju u transparentnost i namere srpske strane. Slobodno se može reći da je ovim činom započeo hladni rat između dve susedne zemlje – navodi Slobodna Dalmacija.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu je samo saopšteno da je jedna osoba uhapšena u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom (BIA), da je osumnjičena za špijunažu i da je reč o osobi koja ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

U saopštenju je navedeno da je do 1990. godine osumnjičeni živeo i radio u Hrvatskoj, a da mu je posle toga mesto prebivališta u Srbiji.

Zagrebački “Večernji list” piše da je hrvatski špijun kog su operativci srpske BIA uhapsili u Beogradu identifikovan kao oficir u penziji Čedo Čolović (57).

On je uhapšen u okolini Beograda dok se spremao da pobegne u Hrvatsku, pošto mu je javljeno da je otkriven.

Kako pišu “Večernje novosti”, Čolović je Hrvatskoj prodavao poverljive vojno-obaveštajne podatke, na osnovu kojih je protiv srpskih vojnika i oficira podignuto oko devet optužnica za ratne zločine.

Rodom je iz sela Tepljuha kod Drniša, ali ima prebivalište u Beogradu. U Srbiju je došao kao izbeglica u avgustu 1995. godine u vreme hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja”.

– Hapšenjem hrvatskog obaveštajca započeo je špijunski rat na Balkanu, a tajming cele akcije nije nimalo slučajan – smatra nekadašnji funkcioner Državne bezbjednosti Božo Spasić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*