Direktorska fotelja prvi posao za Vučićevo kumče

Dvojica mladih čačanskih naprednjaka Vojin Jakovljević i Miloš Stevanić imenovani su za nove direktore lokalne Turističke organizacije i Sportskog centra.

Izabrani su uprkos izostanku relevantnih stručnih referenci, a obojici je direktorska funkcija prvi ozbiljniji posao, piše “Slobodna Evropa”. Da sve bude još zanimljivije, Stevanić je sin kuma predsjednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića. To, možda, ne bi bilo bitno, da to u raspravi o njihovom imenovanju nije potegnuto kao argument.

Čačanska opozicija smatra da su Stevanić i Jakovljević nedorasli funkcijama na koje su izabrani, budući da im je to prvi ozbiljniji posao koji su radili u životu. Opozicionari, pri tome, naglašavaju da obojica imaju sumnjive diplome.

Stevanić kaže da je svjestan da je njegovo postavljenje podiglo veliku prašinu u javnosti, ali da je spreman da prihvati izazov rukovođenja javnom ustanovom kao što je čačanski Sportski centar.

– Sa 28 godina života imam šest godina radnog iskustva u sportu, što je osnovna djelatnost Sportskog centra “Mladost”. Radio sam u priznatim institucijama Moravičkog okruga i mogu reći da sam se tu dodatno usavršio i svoje reference podigao na viši nivo – navodi Stevanić.

Prema njegovim riječima, činjenica da će zbog bliskih veza sa Vučićem svakodnevno biti pod lupom javnosti, za njega će biti podstrek da što bolje obavlja posao koji mu je povjeren.

– Znam da će svi čekati moju grešku, ali spreman sam da iznesem taj teret kojeg imam više nego drugi direktori koji su postavljeni. Svojim radom ću pokazati svoje sposobnosti – najavljuje Stevanić.

Lider Dveri Boško Obradović najnovija kadrovska postavljenja SNS-a okarakterisao je kao skandalozna.

– Ako postavite direktore kojima je prvo radno mjesto direktorsko, onda to govori da SNS nema kadar ili govori da mora da postavi partijski podobne i one koji su lijepljenjem plakata ili nekim drugim partijkim aktivnostima zaslužili direktorsko mesto – kaže Obradović.

Novinar Stojan Marković imenovanje dvojice mladih naprednjaka na direktorske funkcije vidi kao klasičan primjer nepotizma i partijskog zapošljavanja. Za njega je posebno indikativan način na koji su odbornici SNS-a branili izbor Jakovljevića i Stevanića.

– Jedan od njih je, pored ostalog, rekao: “Pa što vam smeta što je budući direktor Sportskog centra Vučićev kum, to samo znači da će novi direktor biti u mogućnosti da izvuče neku pomoć ili da dobije nešto od vrha države”. To je čist primjer kako oni gledaju na to kako treba da funkcioniše javna služba – rekao je Marković.

Izbor novih direktora prošao je bez skupštinske rasprave o tome, čime je opozicija ostala uskraćena da kaže svoje mišljenje. Odluku o tome je inače donio predsjednik gradske Skupštine Igor Trifunović, takođe funkcioner SNS, pravdajući takav potez razlozima administrativne prirode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*