Demiri: Sa Vučićem sam bježao iz spavaonice i krišom slavio Božić

Bježali smo iz spavaonice da bismo slavili Božić, igrali fudbal u vojničkim čizmama, igrali šah i spavali na otvorenom, na snijegu, na minus 25, prisjetio se Fikret Demiri vojničkih dana provedenih u kasarni sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojeg je dočekao i u Kosovskoj Mitrovici prvog dana posjete Kosovu i Metohiji.

Vučićev saborac iz vojničkih dana trenutno radi u kosovskoj Vladi kao pravnik u Ministarstvu kulture, a živi u Gračanici, prenosi “Blic”.

– Služili smo 1988. godine u Jedinici za specijalne namjene. Ta jedinica je bila namijenjena za brzo dejstvovanje na teritoriji cijele SFRJ. Obuka je bila neprestana i teška svih 12 mjeseci – prisjeća se Demiri i dodaje da su zakletvu polagali u Sarajevu, a kasarna im je bila u Lukavici.

On dodaje da su išli na marš od 20 kilometara na temperaturi od minus 25, na 1.500 metara nadmorske visine, kao i da se najviše sjeća Vučića po tome što su stalno igrali šah.

– Nije volio da gubi i često je bio remi. Preslišavali smo se i ko bolje zna engleski. Njemu je bolje išla gramatika, meni akcenti. Vučić je bio uvijek spreman da nas nasmije i ohrabri – prisjeća se Demiri.

Obojica su, kako kaže, bili zagriženi za fudbal.

– Često smo igrali fudbal, jedan na jedan na poligonu, u vojničkim čizmama. Nismo se štedjeli, često je bilo udaranja tim teškim čizmama, ja sam bio sitniji, ali nije bilo popuštanja. Ostali iz jedinice bi nas gledali i čudili se – kaže Demiri.

Dodaje da ih je u ekipi bilo četvorica nerazdvojnih – Vučić, Zlatko Binovski iz Prilepa, Dragan Pajić iz Despotovca i on.

– Često smo i bježali, neko zbog kafane, neko zbog devojke. Delili smo hranu, ja sam im lično pravio limunadu kako bi sprali onu masnu vojničku hranu. U vojsci je bilo obavezno da u pola osam gledaš dnevnik. I tako, na RTV se pojavi novinarka, piše da je Angelina Vučić. Ja mu kažem: “Vidi, ona se preziva kao ti.” A on mi odgovara: “Pa to mi je majka”. Smijali su se svi – prisjeća se anegdote.

Sjetio se situacije i kada je Vučić dobio paket za Božić, a tada je bila zabranjena religija, ali su ga ipak proslavili, pobjegli iz spavaonice i na vojničkoj pisti slavili Bozić.

Fikret kaže i da je za njega Vučić postao predsjednik još prije 30 godina.

– Svakog dana smo po 45 minuta imali časove političkog obrazovanja i vaspitanja. Politički oficir Fehim Bibić je na kraju rekao da će jednog dana Vučić voditi državu. To smo mu mi svi govorili, da će biti predsjednik – kaže Demiri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*