Danju advokat, noću harmonikaš

Kada 35-godišnji Aleksandar Marković iz Kruševca s posla petkom dođe kući i malo se odmori, odmah nastavlja dalje na svirku, odnosno na drugi posao koji radi svake subote i nedjelje i koji mu sa advokaturom donese prihod od oko 2.000 evra mjesečno.

U Srbiji dva posla radi 195.000 ljudi, pokazuju najnoviji podaci Evropskog statističkog zavoda.

U posljednjih osam godina taj broj se u povećao za 80 odsto što je Srbiju postavilo na gotovo sam vrh liste koja pokazuje trend rasta radnika koji imaju dodatni posao.

Jedan od njih je Marković koji se profesionalno bavi advokaturom, a u slobodno vrijeme svira harmoniku. Drugi posao mu nikako nije takozvani minidžob, naprotiv on mu donosi polovinu ukupnog mjesečnog prihoda.

– Mnogi su odabrali da slobodno popodne i vikend iskoriste za odmor. Ja sam odobrao da poslije suđenja idem na proslave, ali ne da bih se zabavljao već da bih radio i zarađivao. Svakog vikenda zaradim oko 250 evra, mjesečno je to više od 1.000 evra, a toliko zaradim i u advokatskoj kancelariji baveći se krivicom – priča Aca.

Naravno, kako objašnjava, nije svakog mjeseca zarada ista. I kod harmonikaša postoji dobra i loša sezona – najbolje se, kako navodi, prolazi na proljeće i u jesen zbog velikog broja vjenčanja. Zarada zavisi, kako kaže, i od tipa zabave na kojoj svira pa tako ukoliko je u pitanju manji skup gdje nije potrebno ozvučenje i cijeli orkestar, izvjesno je i više od 200 evra za jedno veče.

Broj ljudi koji rade dva posla povećan je od 2010. u gotovo svim zemljama EU – ne doduše tako drastično kao što je to slučaj u Srbiji, već za 13,8 odsto u prosjeku. U Srbiji je u posljednjih devet godina broj radnika koji ima dodatni posao povećan za 79,9 odsto.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*