Bolja situacija, Srbija popušta disciplinu

Vlada Srbije dpnijela je na današnjoj sjednici, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mjera u vezi sa sprečavanjem širenja virusa korona.

Prema ovim odlukama, građani stariji od 65 godina moći će od sutra da izlaze u šetnju utorkom, petkom i nedjeljom u trajanju od pola sata. Penzioneri će pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18.00 do 1.00 čas, najviše šest stotina metara od mjesta stanovanja.

Zelene pijace od sutra su ponovo otvorene, uz obaveznu primjenu svih mjera zaštite protiv širenja virusa. Od sutra je takođe dozvoljen rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čistionica, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo, motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom…

Vlada je pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva da od sutra nastave rad u punom kapacitetu. Poslodavci su u obavezi da radnicima obezbijede zaštitna sredstva, odnosno maske, rukavice i dezinfekciona sredstva, a rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mjera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumijeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih djelatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u djelatnostima koje podrazumijevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za njegu, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Vlada Srbije je odobrila i donaciju od pet hiljada testova RS s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*