Bivši košarkaš kupio Titovu vilu

Bivši košarkaš Nikola Peković već godinama ulaže na Zlatiboru, a nedavno je kupio i vilu pokojnog predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita u naselju Palisad.

Peković planira da renovira ovo kulturno dobro i pretvori ga u muzej, a na placu veličine od oko dva hektara, na kome se nalazi vila, uveliko gradi luksuzni apartmanski kompleks u koji je uložio oko 15 miliona evra.

Mještani ove planine rekli su da je Pekovićeva firma, čije je sjedište u Beogradu, počela sa radovima oko Titove vile prošlog ljeta i da je za to morao da dobije saglasnost kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Titova vila je zdanje koje je pod zaštitom države kao kulturno dobro. Svojevremeno je pripadala beogradskom advokatu Aleksandru Pavloviću, ali ju je država poslije Drugog svjetskog rata oduzela i pretvorila je u Titovu vilu. Po svoj prilici, Broz u njoj nikada nije prespavao, a samo jednom je bio na ručku u njenom dvorištu 1974. godine.

Vila Predsjedništva SFR Jugoslavije zaštićena je kao kulturno dobro, a potom je postala vlasništvo RTS-a. U postupku restitucije, objekat i pripadajuće zemljište vraćeni su nasljedniku – beogradskom advokatu Pavloviću koji ju je, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, prodao Pekovićevoj firmi.

Ovo nije prva građevina u Pekovićevom vlasništvu na Zlatiboru. Još 2016. godine je postao vlasnik placa veličine 1,2 hektara u centru Zlatibora na kojem se nalazi autobuska stanica. Na placu koji je platio tri miliona evra planira da sagradi tržni centar.

Bivši sportista je u turističkom centru Srbije, nadomak jezera, sagradio dvije zgrade sa apartmanima, dok je treća u izgradnji. U cntru Zlatibora ima još jednu zgradu u čijem dijelu se nalazi diskoteka.

Peković je reputaciju stekao u Partizanu, potom je igrao u Panatinaikosu, a karijeru je završio u NBA ligi gdje je zaradio desetine miliona dolara igrajući za Minesotu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*