Biser Srbije, Jelena najbolja matematičarka u Evropi

Učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije Jelena Ivančić apsolutna je pobjednica Evropske matematičke olimpijade, ali i ekipa Srbije koja je učestvovala na ovom takmičenju ostvarila je izvanredan rezultat.

Jelena je osvojila svoju treću zlatnu medalju i jedina od 196 takmičarki ostvarila maksimalan broj poena na takmičenju koje je ove godine održano u Kijevu. Mlada matematičarka je i prošle godine ostvarila maksimalan broj poena na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke, ali tada nije bila jedina sa takvim rezultatom.

Srebrnu medalju osvojila je Tamara Ponjavić, a bronzane Milica Vugdelić i Maja Cvetković. Ekipu su i ove godine vodili dr Miloš Stojaković sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu i dr Sonja Čukić iz beogradske Matematičke gimnazije. I ostale članice ekipe ostvarile su vrlo dobre rezultate, tako da je ekipni plasman ponovo odličan – podjela četvrtog mjesta u zvaničnoj evropskoj konkurenciji, odnosno petog, ako se računaju i gostujuće ekipe.

Iz Društva matematičara Srbije podsjećaju da Jelena Ivančić ne pobjeđuje samo u konkurenciji djevojaka. Kako navode, prošlog vikenda bila je apsolutni pobjednik na 13. Srpskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola. Tada se našla ispred svojih drugara, matematičkih vanzemaljaca, kako su ih nazvali, Pavla Martinovića i Alekse Milojevića, osvajača zlatnih medalja sa prošlogodišnje Međunarodne matematičke olimpijade. (Politika)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*