Beba od 45 dana ne voli mlijeko, ali tamani pileći batak i povrće

Bebica od 45 dana iz Beograda koja ne voli ukus mlijeka i odbija da ga pije prestravila je svoje roditelje koji su je odmah odveli na Univerzitetsku dječju kliniku “Tiršova”.

Ipak, čuveni gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić nije paničio, jer za njega ova bebica nije prvi slučaj novorođenčeta koje neće da pije mlijeko i koje bi radije odmah prešlo na nešto konkretno.

– Još 1987. godine profesor Džon Heris iz čuvene londonske bolnice Grejt Ormond Strit osmislio je formulu za bebe koje ne tolerišu ili ne vole mlijeko. On je patentirao kašu koja kao izvor proteina koristi pileće meso. To nije bijelo meso, već batak ili karabatak, zbog toga što pileći mišići imaju više gvožđa. Zatim je koristio pirinčanu sluz kao izvor ugljenih hidrata, odnosno energije, dodavao maslinovo ulje kao izvor masnoća i na kraju multivitaminske kapi – navodi Perišić.

Upravo ovu kašu, poznatu kao “chix”, sada jede i njegov pacijent star svega 45 dana. I kako doktor kaže, beba je obožava. Koliki je ovo uspjeh pokazuje i to da bebe na miješanu hranu prelaze najranije od četvrtog, a najčešće od šestog mjeseca starosti.

Kaša je, zaključuje on na kraju, namijenjena za tri grupe beba, a zbog treće grupe on danas prima pacijente iz cijelog regiona – BiH, Hrvatske i Crne Gore.

– Ova ishrana je namijenjena bebama koje su alergične ili netolerantne na sve vrste mlijeka uključujući i visoko specijalizovane forme mlijeka za najteže vrste alergija, za bebe koje ne vole ukus mleka i na kraju, kod beba koje imaju stanje infantilne anoreksije, koje neće da jedu apsolutno ništa, a potpuno su zdrave – kaže čuveni gastroenterolog koji se upravo za ovu posljednju grupu specijalizovao u inostranstvu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*