Šampioni zaboravljeni, prste u izbor sportista upetljala politika

Veliki broj kotorvaroških aktivnih i bivših sportista izrazio je ogorčenje i razočaranje izborom najboljih sportista opštine Kotor Varoš za 2020. godinu, navodeći da je komisija koja je birala laureate zaboravila mnoge šampione i da se u izbor upetljala politika.

– Moj brat Sergej i ja. Zaboravljeni od svoje opštine – napisao je biciklista Davor Tubić na svom profilu na “Fejsbuku” uz zajedničku fotografiju sa kolegom Sergejom Maksimovićem.

Maksimović je u prošloj godini postao juniorski šampion RS i BiH, Tubić se okitio titulom šampiona RS, a dodao joj je i vicešampionsku na nivou BiH.

Nezadovoljstvo je iskazao i dugogodišnji golman Rukometnog kluba Kotor Varoš Vladan Maksimović koji je istakao da su ovaj standardni prvoligaš i njegovi članovi zaboravljeni prilikom izbora najboljih kotorvaroških sportista.

– Kao neko ko intenzivno prati sport u Kotor Varošu, ali i kao član Rukometnog kluba Kotor Varoš imam potrebu da napišem par riječi o manifestaciji “Izbor najboljih sportista opstine Kotor Varoš”. Kao prvo čestitam svim izabranim. Ima tu uspješnih sportista i klubova i sigurno su zasluženo tu gdje jesu. Kao član Rukometnog kluba Kotor Varoš pitam se gdje smo mi u svemu tome. Imamo Bojana Markovića, zlatnog momka i najboljeg strijelca aktuelnog šampionata sa 12 postignutih golova po meču, koji je ove godine trebao ponijeti epitet najboljeg sportiste.  Imamo čovjeka koji je nadaleko poznat po predanom radu sa mladim uzrasnim kategorijama i sa seniorima. Čovjek o kojem ne treba puno trošiti riječi. Dovoljno je reći Stamenko Antonić Deba – naveo je Maksimović bez dlake na jeziku.

Prema njegovim riječima, zaboravljeni su i Kotorvarošani koji uspješno razvijaju inostranu rukometnu karijeru, odnosno nastupaju u drugim domaćim klubovima.

– Imamo Žarka Pejovića, Petra Jokanović i Zorana Radića koji pronose ime Kotor Varoša u svijetu. Imamo i Arsenija Bubića i Radomira Stojanovića u dobojskoj Slogi, jesenjem prvaku BiH u rukometu – istakao je Maksimović.

Izbor najboljih sportista sa ogorčenjem je komentarisao i član Kluba malog fudbala Kotor Varoš Danijel Trifković.

– Ovo što se radi u Kotor Varošu iz godine u godinu postaje sve žalosnije. Uspjeh pojedinih sportista u Kotor Varošu ostaje zanemaren, a ima ih mnogo. Izdvojio bih brata Dejana Trifkovića koji je u 2020. godini ostvario najveći uspjeh u našoj opštini. Postao je prvak BiH u futsalu, osvojio turnir reprenzetacija u Hrvatskoj sa A selekcijom i postao najmlađi debitant u A selekciji BiH u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo. Da se politika umješala u sport Kotor Varoša odavno je jasno. Neka je svima na čast, ničije ne traje vječno – naveo je Trifković.

Povodom izbora najboljih oglasio se i bivši član Košarkaškog kluba Mladost Vedran Filipović, ističući da su ekipni sportovi već godinama diskriminisani.

– Ne mora i ne treba uvijek da bude primaran pojedinačni sport. Diskriminacija ekipnih sportova na sceni je duži niz godina. Dejan Trifković je prvak BiH za 2020. godinu u malom fudbalu, član reprezentacije BiH u više selekcija, momak koji promoviše svoj grad i s ponosom ga spominje gdje god da ode. Članovi komisije da li vas je sramota – upitao je Filipović.

On je dodao da ne umanjuje kvalitet izabranih sportista, ali da ne mora svake godine biti primat biti na pojedinačnim sportovima.

– Možemo li barem u sportu izostaviti politiku – još jedno je pitanje koje je postavio Filipović.

Za najbolje sportiste opštine Kotor Varoš izabrani su džudisti Borislav Bogdanić i Sara Marić, a i nagrade u ostalim kategorijama pripale su mahom onima koji se takmiče u pojedinačnim sportovima. Izbor najboljih sportista organizovali su opština Kotor Varoš i Centar za kulturu sport i informisanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*