Počinju treninzi, utakmice još pod upitnikom

Treninzi klubova i individualnih sportista biće omogućeni od 18. maja, ali takmičenja vjerovatno neće biti do 1. jula.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da su sportske aktivnosti i održavanje treninga za profesionalne sportiste planirane za narednu fazu popuštanja mjera, odnosno u sedmici od 18. maja.

– Procijenićemo situaciju u narednoj sedmici i ako bude nastavljen trend da imamo 4,5 do pet odsto pozitivnih u odnosu na ukupan broj uzoraka dopustićemo treninge profesionalnih i individualnih sportista. Kasnije ćemo sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta raditi na tome da obezbijedimo i druge aktivnosti – rekao je Šeranić.

On je istakao da je preporuka Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravstvo RS da ne treba razmatrati početak odigravanja profesionalnih utakmica prije 1. jula, bez obzira na to o kojem sportu je riječ. Šeranić je poručio da će zajedno sa Ministarstvom porodice, omladine i sporta pripremiti sportske organizacije za početak njihovih aktivnosti.

Ministar porodice, omladine i sporta RS Sonja Davidović izjavila je da će u drugoj polovini maja biti stečeni uslovi za početak trenažnog procesa, a da će se na takmičarske aktivnosti i to bez prisustva publike morati sačekati do jula.

– Zaustavljanjem svih sportskih aktivnosti spriječeno je širenje virusa korona među sportistima. To je najvažnije, jer nam je prvenstveno bio cilj da zaštitimo građane. Epidemiološka situacija je faktor koji utiče na mjere Republičkog štaba za vanredne situacije. Ovo je stav koji sad imamo zasnovan na trenutnoj situaciji, a kako se ona bude mijenjala tako ćemo prilagođavati i odluke – kaže Davidovićeva.

Ona je napomenula da je ministarstvo pripremilo mjere koje će morati da ispune sportske organizacije i sportisti nakon što bude dozvoljen trenažni proces.

– Mjere podrazumijevaju postupak koji sportisti moraju poštovati prilikom dolaska na trening, za vrijeme i poslije treninga, proceduru koju mora proći sportski objekat i teren, način organizacije treninga, postupanje sa opremom, kao i obaveze sportskih organizacija za vrijeme izvođenja trenažnog procesa. Pripremljene su i mjere koje će se morati poštovati i kada je riječ o organizaciji takmičarskih aktivnosti  – pojasnila je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, sportske organizacije su obuhvaćene odlukom Vlade o isplati poreza i doprinosa za mart i minimalne plate i poreza i doprinosa za april.

– To je institucionalna podrška koja je obezbijeđena kako bi se što manje osjetile ekonomske posljedice, a posredstvom sportskih saveza prikupićemo podatke i analizirati potrebe sportskih organizacija, a potom Vladi uputiti prijedlog rješenja za prevazilaženje situacije nastale pojavom virusa korona – rekla je Davidovićeva.

Sportisti u Kotor Varošu su već duže vrijeme na prinudnoj pauzi nakon proglašenja epidemije virusa korona zbog koje su zabranjene sve sportske aktivnosti. Sezonu su završili rukometaši Kotor Varoša jer je odlukom Rukometnog saveza RS stanje na tabeli u momentu kada je Prva liga prekinuta priznato kao konačan plasman.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*