Počinje šahovski maraton, igrači love bodove i 13.000 KM

Šahovski maraton koji će povezati turnire u Kotor Varošu i Banjaluci u jednu od najvećih domaćih smotri ovog sporta počinje danas u Šipragama, koje će biti prva od tri stanice šahista iz više zemalja.

Karavan će iz Šipraga sutra preseliti u Banjaluku, a završnica je rezervisana za Kotor Varoš od 29. jula do 1. avgusta.

– Spojili smo ova tri izuzetno posjećena turnira i na kraju će biti dodijeljene nagrade Chess grand prix Vrbanja za tri najbolja igrača u ukupnom poretku. Za njih je obezbijeđeno 2.000, dok ukupan nagradni fond iznosi 13.000 maraka – rekao je za “Moj Kotor Varoš” Predrag Tešić, direktor međunarodnog šahovskog turnira “PST international”, koji već nekoliko godina okuplja veliki broj izuzetno kvalitetnih šahista u Kotor Varošu.

Međunarodni šahovski turnir “Luka Šiprage” okupiće majstore igre na 64 polja po sedmi put u prirodnoj oazi u kompleksu ribnjaka kojim gazduje preduzeće “Luka”. Riječ je o sedmom izdanju turnira koji će biti odigran povodom dana mjesne zajednice Šiprage.

– Šahisti treba da potvrde prijave do 9:30, a svečano otvaranje je u 10 časova poslije čega slijede mečevi prvog kola. I ove godine obezbijedili smo nagradni fond u iznosu od 3.420 KM, a biće podijeljen igračima koji zauzmu prvih osam pozicija, a dodijelićemo i šest specijalnih nagrada – rekla je za “Moj Kotor Varoš” direktorica turnira Marija Milanović.

Međunarodni turnir “Posjeti Banjaluku” izaziva takođe veliko interesovanje, a njegovi organizatori pripremili su nagradni fond od 2.500 KM.

– Nagradićemo deset najboljih šahista i dodijeliti pet specijalnih nagrada. Verifikacija prijavljenih igrača biće obavljena do 10:30, a pola časa kasnije je svečano otvaranje turnira – kaže za “Moj Kotor Varoš” direktor turnira Nemanja Šipka.

Najveći nagradni fond ima međunarodni turnir “PST international” kojim će biti spuštena zavjesa na šahovski maraton.

– Nagradni fond podijelićemo na deset najboljih igrača, a obezbijedili smo i šest specijalnih nagrada. Prijave prihvatamo do 29. jula u 10 časova – istakao je Tešić.

Organizatori očekuju dolazak više od 250 igrača, a za sada su prijavljeni šahisti iz sedam zemalja među kojima ih je više od 30 sa internacionalnim titulama. Sva tri turnira biće bodovana za liste Svjetske šahovske organizacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*