Kotor Varoš treću godinu uzastopno ima šampiona Evrope

Kotor Varoš treći put uzastopno ima šampiona Evrope – Matea Kovačića, koji je ponovo podigao pehar sa Realom iz Madrida.

Fudbaleri Reala osvojili su sinoć Ligu šampiona nakon što su u finalu u Kijevu slavili protiv Liverpula 3:1. Iako je Kovačić u ovom meču ostso na klupi, tokom sezone u elitnom takmičenju dao je ogroman doprinos uspjehu Reala i osvajanju 13. titule evropskog šampiona.

Kovačiću je ovo treća sezona u kreljevskom klubu i treća titula evropskog šampiona, a u prethodne dvije je osvojio i evropski Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

Njegova fudbalska bajka početak vodi iz austrijskog grada Linca gdje je njegov otac Stipo sa porodicom uoči rata odselio iz Kotor Varoša. Mateo je 2000, kada mu je bilo šest godina, počeo trenirati u akademiji LASK-a iz Linca gdje je pohađao sportsku školu sve do avgusta 2007. godine kada su njegovi roditelji prihvatili poziv Zdravka Mamića i doselili se u Zagreb.

Samo godinu ranije Mateo je kao pionir LASK-a došao u Zagreb, ali i u Split gdje je zamalo i ostao.

– Mateov otac Stipo želio je sagraditi kuću i dovesti ga u Hajduk, ali rekli su mu: “Neka dođe za godinu-dvije, kad ojača.” Iz aviona se vidjelo da je duplo bolji od ostalih – rekao je Ivan Zvonimir Brkić, koji je oca Stipu tada povezao s čelnicima Hajduka.

Ubrzo nakon toga Kovačića su zvali iz Intera i Ajaksa, gdje je i proveo nekoliko dana trenirajući s Mihaelom Rajzigerom, ali nakon premišljanja Kovačićevi roditrlji su ipak prihvatili ponudu Dinama.

– Živjeti u Zagrebu oduvijek je bio moj san. Popiti kavu na Jelačić placu i pročitati naše novine vrijedi više nego hiljade evra – objasnio je svoju odluku Stipo.

Odluka je, na kraju se pokazalo, bila sjajna. Mateo je već sa 16 godina u debiju za Dinamo zabio gol, potom prešao u Inter, a sada s Realom stigao već do trećeg naslova šampiona Evrope.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*